Oljebransjen: – Vi er midt i en ny opptur!

Publisert 16. oktober 2018

Norske leverandørbedrifter i oljebransjen melder nå selv at de er i en ny oppgangsperiode, med nyansettelser og omsetningsvekst.

I OTD-undersøkelsen oppgir de norske leverandørbedriftene hvert år hvordan det står til med egen bedrift. Etter fire magre år råder nå igjen optimismen:

63 prosent av deltagerbedriftene i undrsøkelsen melder om økt omsetning i år, og 66 prosent oppgir at de har eller skal gjennomføre nyansettelser i inneværende år. Troen på neste år er enda større – 75 prosent av selskapene forventer økt omsetning i 2019, mens 80 prosent planlegger nyansettelser kommende år.

Undersøkelsen utføres i forbindelse med Offshore Technology Days (OTD), Norges største årlige oljemesse. Der samles 260 utstiller- bedrifter og 12.000 besøkende.

Messen er årets klart største – uansett industri eller type – i bergensområdet.

OTD er samlingsstedet for leverandørindustrien, ryggraden i norsk oljebransje, som samlet beregnes å utgjøre rundt 170.000 norske arbeidsplasser.

– Krisen er over

– Etter fire kriseår er norsk sokkel tilbake for fullt. Nå er vi ferdig med å arrangere ”samling i bånn”, i år skal vi feire at hardt arbeid og tålmodighet endelig er i ferd med å bringe Norges viktigste næring tilbake den skal være, sier OTD-sjef Helge Keilen.

Som messearrangør har han sett oljekrisen fra orkesterplass. Oljemessen er stedet der krisen merkes hardest. I nedgangstider er

bedriftene på desperat jakt etter kontrakter – i oppgangstider etter nyansatte og etter egne leverandører.

– De som overlevde krisen har nå på ny grunn til å smile. På årets messe råd råder optimismen, og for neste års messe har vi allerede nå satt rekord for forhåndssalg til utstillere, melder Keilen.

Satser på nye næringer

78 prosent oppgir i undersøkelsen at de har gjort fremstøt mot andre næringer, utenfor sektoren olje og gass. 38 prosent har siktet seg inn mot marin næring, 32 % mot bygg og anlegg og 15 % mot fornybar energi.

– Et spenningsmoment er hvor mange av disse som vender aktiviteten tilbake mot offshore, nå som markedet igjen tar seg opp. Et annet usikkerhetsmoment er hvor man skal finne fagfolkene, og i hvilken grad kampen om disse nå innleder en ny kostnadsspiral. Og har vi lært noe av oljekrisen? Når oljeprisen stiger raskt er det lett å mane til moderasjon, men svært vanskelig å holde i praksis. Dette er temaer jeg vet deltakerne ved årets OTD er opptatt av – og som jeg er sikker på at man må diskutere før det er for sent. Det får nøkkelspillerne i bransjen god anledning til under årets oljemesse, sier Helge Keilen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger