Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet (OD) konkluderer at det er svært lite sannsynlig at en tilsvarende utblåsning som den i Mexicogolfen, vil skjer i havområdene utenfor Lofoten.

Oljedirektoratet tror ikke utblåsningen i Mexicogolfen kan skje utenfor Lofoten eller i Barentshavet.

Oljedirektoratet har sammenlignet katastrofeutslippet i Golfen med forholdene i Norskehavet, havområdene utenfor Lofoten og i Barentshavet.

Om lag 70 funn på samme havdyp eller dypere enn Macondo er gjort i Mexicogolfen i dag. Macondobrønnen ligger på 1.520 meters havdyp, noe som er et vanlig vanndyp i Mexicogolfen i dag.

Bare i Norskehavet er det boret på tilsvarende havdyp, altså fra 1.495 til 1.721 meter, men alle var tørre.

Høyt trykk i Norskehavet
Barentshavet er grunnere enn 300 meter, og i de uåpnede dypvannsområdene utenfor Barentshavet, er det lite sannsynlig å finne olje. Utenfor Lofoten og Vesterålen ligger aktuelle 50 prospekt på rundt 200 meters havdyp.

Oljedirektoratet har også kikket på reservoarbergarten i Mexicogolfen, som ligger på om lag 5.500 meters dyp. Her er det vanlig med høyt trykk, og Macondobrønnen er antatt å ha 825 bar med en temperatur opptil 128 grader.

På norsk sokkel derimot, har bransjen erfart trykk opp mot 1.000 bar, deriblant på Kristin i Norskehavet, og på Mjølner i Nordsjøen. Brønner som har trykk over 150 grader, regnes som HTHT-brønner, hvor det stilles strengere krav til kvalifisering og kompetanse.

Lite trolig med samme egenskaper
Dypeste letebrønner på dypt vann i Norskehavet når ned til litt over 5.000 meter under havnivå. Oljedirektoratet forventer ikke høye trykk utenfor Lofoten og Vesterålen, på grunn av geologisk historie.

Reservoarbergartene i Norskehavet har dårligere egenskaper enn sandsteiner i Mexicogolfen, på tilsvarende dyp. OD tror dette kan ha sammenheng med at reservoarbergartene i Norskehavet er eldre og at temperaturen er høyere enn i Mexicogolfen.

I Lofoten og Barentshavet mener OD det er lite sannsynlig å finne samme kombinasjon av gode reservoaregenskaper, høyt trykk, olje med høyt gassinnhold og stort havdyp, som i Mexicogolfen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger