Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet regner området hvor Dalsnuten har blitt boret som et ekstremt vanskelig område, og vil til våren komme med nye ressursanslag for hvor mye gass de tror finnes i Norskehavet.

BORET På DALSNUTEN: «Aker Barents».
(Foto: MAGNUS VåGEN BIRKENES)

– Dette er et ekstremt vanskelig område, og det vil være behov for flere brønner før vi kan si om denne letemodellen som er brukt på Dalsnuten holder vann eller ikke, sier pressetalskvinne Eldbjørg Vaage Melberg til Oilinfo.

Les mer: – Tørt på avgjørende gassbrønn

Jobber med nye tall
Oljedirektoratet er i innspurten av arbeidet med å oppdatere sine ressursanslag for Norskehavet og Braentshavet. De kommer med nye anslag hvert år, men for første gang siden 2006 gjennomfører Oljedirektoratet nå en grundig gjennomgang av grunnlaget for anslagene. Anslagene de kom med i februar i år, viser at direktoratet da regnet med at det fantes 500 milliarder Sm3 uoppdaget gass i Braentshavet, det samme i Nordsjøen, mens Norskehavet var beregnet å inneholde 825 milliarder Sm3 uoppdaget gass. Dette tallet kan få seg en trøkk med skuffelsene på Gro, Victoria og nå sist Dalsnuten.

– Det er mange ting som påvirker oppdateringen av disse tallene. Resultatet fra Dalsnuten er en av de tingene, men vi bruker all informasjon som vi har samlet inn gjennom boring siden forrige oppdatering av ressursanslaget, sier ressursdirektør Jan Bygdevoll i Oljedirektoratet til Oilinfo.

Opp eller ned?
Oljedirektoratet vil ikke kommentere om det ser ut til at ressursanslaget vil justeres opp eller ned. Det er heller ikke bare tørre brønner som kan påvirke tallene negativt.

– Når man finner noe, vil jo også dette påvirke ressursanslagene, gjerne ved at man finner mindre enn man forventet, men også ved at man da fører ressursene over fra uoppdagede til oppdagede, sier Bygdevoll.

Shell har ledet an med en offensiv letekampanje i Vøringsbassenget, og de neste brønnene som skal bores i området er det mindre selskaper med kortere erfaring på norsk sokkel som skal stå for. Den første brønnen er trolig på Gullris-prospektet. Denne er operert av BG Norge, og en av feltpartnerne har tidligere sagt at dette prospektet har et ressursanslag på mellom 700 millioner og 1,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Denne brønnen skal bores i lisens 522, med «Aker Barents», mot slutten av første kvartal neste år.

– Påvirker resultatet fra Dalsnuten planene deres på Gullris?

– Jeg har ingen kommentar til det, annet enn at Vøringsbassenget består av mange forskjellige strukturer, sier Petter Myhre, administrerende direktør i BG Norge, til Oilinfo.

I tillegg har E.ON Ruhrgas et prospekt, Torunn, som de har planer om å bore. Denne har en funnsjanse på 15 prosent, og anslag på mellom 170 og 831 millioner fat oljeekvivalenter.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger