Oljedirektoratets IOR pris til Åsgard

Oljedirektoratets pris for økt utvinning 2016 tildeles rettighetshaverne i Åsgard-feltet i Norskehavet.
Publisert 30. august 2016

Prisen gis for løsningen med gasskompresjon på havbunnen – noe som gir nærmere 50 millioner standard kubikkmeter (306 millioner fat o.e) gass og kondensat i gevinst.

I begrunnelsen heter det at Åsgard gasskompresjon i Norskehavet er et resultat av langvarig innsats fra modige ledere og entusiastiske ingeniører. Rettighetshaverne – Statoil (operatør, 34,57 prosent), Petoro (35,69), Eni (14,82), Total (7,68) og ExxonMobil (7,24) – har vist evne til å stå løpet helt ut fra idé til beslutning og iverksetting.

Idéen ble sådd for mer enn 20 år siden. Utprøving av havbunnsinstallasjoner på feltene Draugen, Troll, Tordis og Tyrihans i perioden 1994 til 2009 har vært viktige steg fram mot denne banebrytende teknologien.

Samarbeid har vært avgjørende
Utviklingen har skjedd i et nært og tillitsfullt samarbeid mellom oljeselskap og flere leverandører som har konkurrert om oppdragene.

«Et slikt samarbeid er spesielt viktig i dagens krevende situasjon for næringen. Vi må etterstrebe å opprettholde norsk sokkels verdensledende leverandørklynge,» sa oljedirektør Bente Nyland under utdeling av prisen på åpningsarrangementet på ONS 2016 i Stavanger.

Bente Nyland (arkivfoto: Dan A. Bjørsvik)
Bente Nyland (arkivfoto: Dan A. Bjørsvik)

Hun sender ut et signal til næringen om ikke å kutte kostnadene så mye at det blir umulig for Norges olje- og gassindustri å fortsatt gjøre teknologisprang i verdensklasse: «Vi i Oljedirektoratet vil gjerne utfordre flere aktører til å få til slikt samarbeid.»

Åsgard havbunnskompresjon er ikke bare et viktig bidrag for å øke utvinningen fra feltet – teknologien gir også muligheter for å øke utvinningen av olje og gass fra andre felt på norsk sokkel.

Havbunnsprosessering, og gasskompresjon spesielt, gjør det enklere å utvikle felt på dypt vann og i områder langt fra infrastruktur.

Gasskompresjon på havbunnen på Åsgard skal gi 49 millioner standard kubikkmeter (Sm3) gass og kondensat – tilsvarende 306 millioner oljeekvivalenter. Gassen og kondensatet kommer fra reservoarene Midgard og Mikkel.

Utvinningsgraden på Midgard er ventet å øke fra 71 til 86 prosent, og fra 46 til 68 prosent på Mikkel.

Søknad om godkjenning av endret plan for utbygging og drift ble sendt til Olje- og energidepartementet den 16. august 2011. Søknaden ble godkjent i Stortinget 27. mars 2012.

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger