Publisert 13. mars 2008

Oljefondet har siden 2005 mangedoblet investeringene i typiske skatteparadis. Et titalls nye er tatt inn i varmen, blant andre Jersey, Panama, Kypros og Bahamas. Skatteparadis er ansett som bidragsytere til korrupsjon og terrorisme., Av: Torstein Schjølberg

Bermuda. Foto: Wikipedia

En oversikt som Petro.no har laget viser at Statens Pensjonsfond Utland (Oljefondet) i løpet av de to siste årene har plassert store beløp i skatteparadis som fondet tidligere har holdt seg unna.

I oljefondets beholdningslister for 2007 finner vi blant andre følgende stater:

Bermuda, Liechtenstein, Cayman Islands, Bahrain, Kypros, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Luxembourg, Monaco, Bahamas, De nederlandske antiller, Panama, De britiske jomfuøyene, Costa Rica og Gibraltar.

Dramatisk økning
På kort tid har Oljefondet dramatisk økt sitt økonomisk engasjement i skatteparadisene. Oversikten som Petro.no har laget viser at Oljefondet ved utløpet av 2007 hadde verdier for om lag 15 milliarder kroner plassert i ti nye stater. I løpet av de to siste årene er beholdningen i form av aksjer og obligasjoner blitt ni-doblet.

Med unntak av Luxembourg hadde fondet så sent som i 2004 ingen plasseringer i de ovennevnte statene.

En oversikt utarbeidet av Tax Justice Network viser at de fleste internasjonale organisasjoner og forskningsinstitusjoner som OECD, IMF, Low-TaxNet og Int’l Bureau har kategorisert statene som skatteparadiser. OECD holder Luxembourg og Costa Rica utenfor sin liste.

OECDs arbeid er ikke rettet mot skatteparadiser som sådan, men mot de skadelige skatteparadisene, dvs dem som ikke er villige til åpenhet og effektiv utveksling av opplysninger.

Korrupsjon og terrorisme
Skatteparadisene spiller en undergravende rolle i forhold til skatt, og blir ofte satt i sammenheng med korrupsjon, hvitvasking av penger og terrorisme.

Oljefondets kraftige økning i skatteparadisene har skjedd samtidig som Norge har hatt en rødgrønn regjering. I 2006 erklærte finansminister Kristin Halvorsen sammen med utviklingsminister Erik Solheim «krig» mot skatteparadisene.

Halvorsens begrunnelse var knytningen mellom skatteparadis og korrupsjon.
– Korrupsjon hadde ikke gått an uten noen steder å gjemme bort pengene, sa hun under lanseringen av Utenriksdepartementets antikorrupsjonsprosjekt i u-land i desember 2006.

Så sent som tirsdag 11. mars i år poengterte utviklingsminister Erik Solheim under en TV-debatt faren som skatteparadisene utgjør. Temaet i debatten var innvandreres ulovlige pengeoverføringer via Hawala-systemet.

Solheim fant det riktig å sette dette opp mot noe han synes er langt verre:
”Det er jo for eksempel ufattelig mye større beløp som går til alt de vi ikke liker, terrorisme og så videre – og kriger, gjennom skatteparadisene. Det er jo en av hovedkanalene (…) alt er skjult”, sa Solheim.

Les mer: Frp: – Halvorsen mangler troverdighet

Politisk ledelse i Finansdepartementet kunne foreløbig ikke kommentere saken overfor Petro.no.
– Vi vil kommentere saken så snart det lar seg gjøre, sier departementets informasjonsrådgiver Signe Bunkholt Sæther.

Les mer: Høyre støtter regjeringen

Les mer: Oljefondet satser på porno

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger