Publisert 23. april 2008

StatoilHydro er blant de som frykter økt statlig kontroll av den brasilianske sokkelen ved at det åpne konsesjonssystemet for tildeling av blokker kan bli endret.

5. mars i år inngikk StatoilHydro og Andarko
en avtale om å overta de gjenværende 50
prosentene og operatørskapet i Peregrino-
prosjektet i Brasil. Illustrasjon: StatoilHydro.

Brasil har ett av de mest åpne konsesjonssystemer i verden for tildeling av lisenser på sokkelen.

Lisensene tildeles gjennom en auksjon, hvor budgiveren med høyest pris, best teknisk løsning og størst lokalt innhold i kontraktene blir valgt.

Oljeindustrien frykter nå ifølge E24.no en kommende innstramming av regelverket, slik at det statlige oljeselskapet Petrobras kan forsyne seg av godbitene på ultradypt vann.

Utenom Petrobras ønsker både det brasilianske oljedirektoratet ANP og partiet PT, som er partiet til president Lula, statlig styring med ressursene.

Den 8. konsesjonsrunden ble stoppet for to år siden på grunn av ureglemessigheter, og er ennå ikke realisert. Den 9. runden i fjor ble amputert, og nå er det usikkert om det blir noen 10. runde i år etter at Petrobras nylig gjorde et nytt gigantfunn i Santos-bassenget som ryktes å inneholde 33 milliarder oljeekvivalenter.

StatoilHydro frykter at myndighetene kan komme til å endre konsesjonssystemet. Like før den 9. konsesjonsrunden skulle avgjøres i november i fjor, kom meldingen om at oljedirektoratet ANP trakk 41 av blokkene som var utlyst, da det viste seg at Petrobras hadde gjort et gigantfunn som inneholder mellom 5-8 milliarder fat oljeekvivalenter.

Direktør Jorge Carmago i StatoilHydro uttalte til E24 at han ikke bestrider Brasils rett til å trekke tilbake blokkene.

– Brasil har suverenitet over sine naturressurser. Det vi nå frykter er at ANP vil endre konsesjonssystemet, fra dagens åpne budrunder til en annen modell. Hva det blir vet vi ennå ikke, sier direktør Jorge Carmago.

Også den tidligere direktøren i Det brasilianske oljedirektoratet ANP, ambassadør Sebastiao do Rego Barros, er blant de som frykter større statlig kontroll med sokkelen.

– Det er 11 år siden den brasilianske sokkelen ble åpnet for utenlandske selskaper og kapital. Nå frykter jeg at staten ønsker å stramme inn på konsesjonsbetingelsene, slik at Petrobras skal få kontroll med de ultradype blokkene som kan inneholde rekordmengder med olje og gass. Det vil kunne gå ut over interessen fra de store internasjonale selskapene, og dermed vil også utlendingene investere mindre på sokkelen, understreker den tidligere direktøren i ANP overfor E24.no.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger