Publisert 5. august 2005

Olje-og gassindustrien greier ikke å fylle alle læreplassene inne bore-og brønnfagene. Dette til tross for at interessen blant unge er større enn noen gang for disse fagene. Oljesektoren opplever dermed et motsatt problem i forhold til flere andre bransjer.

Mens en rekke bransjer sliter med å skaffe læreplasser til lærlingene, er situasjonen i olje-og gassindustrien helt annerledes.

Randi Østensen
Leder for OOF
Kilde: OOF

– Vi har langt flere læreplasser enn vi klarer å fylle, sier Randi Østensen, leder for Opplæringskontoret for oljerelaterte fag (OOF) til OLF. Olje- og gassindustrien trenger spesielt flere lærlinger innen bore- og brønnfagene.

– I år tar vi i bruk utradisjonelle metoder for å forsøke og fylle læreplassene. Den såkalte kryssløp-ordningen gir oss muligheten til å rekruttere elever fra andre fag i den videregående skolen. Disse elevene har tidligere stått på venteliste for å komme inn på bore- og brønnfagene, sier Østensen.

Søkertallene til bore- og brønnfagene viser at interessen blant unge er større enn noen gang og at bransjen er attraktiv for unge.

– Samtidig ser vi at det er økt optimisme i bransjen noe som gjør at bedriftene ønsker å ta inn flere lærlinger enn tidligere, sier Bodil Ullestad Løvås, kompetanserådgiver i Oljeindustriens Landsforening (OLF).

Elevene som velger en yrkesfaglig studieretning går to år på skole før de tegner lærekontrakt med bedriftene.

De økte kravene til formell kompetanse gjør også sitt til at bedriftene i større grad benytter seg av lærlingeordningene innen bore- og brønnfagene. På grunn av det økende behovet for fagarbeidere opprettes det en ekstra klasse ved Stavanger Offshore Tekniske skole til høsten.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger