Publisert 4. februar 2000

– Vi har betjent alle brønner som har vært boret i Barentshavet siden januar 1985, sier Herold Paulsen, administrerende direktør i Polarbase AS i Hammerfest.

NY SERIE:

I en ny ukentlig serie vil Oilinfo gjøre større intervjuer med ledere i aktuelle bedrifter for å kaste lys over markedssituasjonen.

Tidligere intervju:
Aker Stord
GMC Gruppen
Hitec Productes
Apply
Scana Industrier
FMC Kongsberg Metering

Dette er Polarbase AS:
Polarbase er lokalisert i Rypefjord utenfor Hammerfest og er forsyningsbase for offshoreaktivitetene i Barentshavet.

NorSea Base eier mer enn 90 prosent av Polarbase AS, delvis direkte (ti prosent), men mest gjennom selskapet Ishavsolje AS.

Fasiliteter:

– ISPS godkjent

– 230.000 kvadratmeter utelager
– 7.000 kvadratmeter innendørslager og verksteder

– 293 meter kai med 10 meters vanndyp
– 90 meter kai med 12 meters vanndyp
– 80 meter ro-ro kai med 8 meters vanndyp

– Bulkanlegg for sement, barytt, bentonitt og brine
– Diesellager
-Krankapasitet opptil 200 tonn
– Vert og lager for NOFO i barentsregionen

Basen har vært kjent under navnet Polarbase siden 1984. Før det het den Norbase, og i sin spede begynnelse var den lokalisert i Hammerfest havn. I 1986 ble basen flyttet til Rypefjord, fire kilometer utenfor Hammerfest, og her har de bygget opp det som fremdeles er den nordligste, fullt operative offshorebasen i verden.

– Opp gjennom årene har vi hatt så å si alle operatørselskaper i Barentshavet som kunder, forteller Paulsen til oilinfo.no, og ramser kjapt opp navn som blant mange Elf, Total, Shell, Esso statoil og Eni.

– I dag har Statoil, Eni Transocean, Halliburton og MI Swaco, sammen med en rekke andre selskaper, fasiliteter på baseområdet. Samtidig er vi i dialog med flere andre store selskaper som har henvendt seg med ønske om å etablere seg her på langtidskontrakter, sier han.

– Faktisk ligner Polarbase mer og mer på en egen klynge for hvert år som går.

Lyse framtidsutsikter
Paulsen er, og mange vil si med rette, optimistisk for årene som kommer.

– De neste ti årene ser det lyst ut, mener han.

– Rammevilkårene for selskaper som vil operere i Barentshavet er forbedret, og vi er i ferd med å få en endelig delelinjeavtale med russland på plass. Dette åpner for økt aktivitet også i østlige deler av det norske Barentshavet. Han ønsker ikke å selge noen skinn før bjørnene ligger nyflådde med nesa i været, men er rimelig sikker på at basen vil spille en nøkkelrolle de første årene etter en åpning av Barentshavet øst.

– I begynnelsen handler det mest om leteaktivitet, og det er ikke lønnsomt å bygge opp et alternativ i øst-Finnmark så lenge vi er operative og har alle nødvendige fasiliteter og systemer på plass her, konstaterer han.

– Først når det eventuelt gjøres kommersielle funn langt øst, kan det være økonomi i å bygge base i for eksempel Kirkenes.

Høyt aktivitetsnivå
Aktivitetsnivået på basen er høyt, og i dag har rundt 325 sjeler sitt daglige virke på området.

– I fjor genererte baseaktivitetene en omsetning på drøye 100 millioner kroner, forteller Paulsen.

Av dette ble mellom 43 og 44 millioner omsatt i Polarbase AS. Det kunne blitt mer, men fordi «Scarabeo 8» ble forsinket, fikk vi en forskyvning i inntekter. Men vi kan leve greit med det. Vi vet det kommer, sier han, og legger til at den nåværende backloggen er den beste i basens historie.

– Vi har aldri kunnet planlegge på så lang horisont som nå. I august sjekker «Aker Barents» inn, og vi regner med flere andre lisenser kommer til å signere avtaler allerede nå i vår.

– Fra før av har vi Hammerfest LNG/Snøhvit som kunde. Vi organiserer og drifter lagrene deres, både her og på Melkøya. Alt av utstyr som skal ut på Melkøya går via våre lagre, hvor de blir registrert og katalogisert. Kort og greit håndterer vi hele logistikken for anlegget, sier han.

– Videre har vi Eni som kunde. Vi er base for havbunnsrammene og sugeankrene som skal ut på Goliat. De leier også kontorer og omkring 4500 kvadratmeter med lokaler på basen – i tillegg til mellom 6- og 7000 kvadratmeter utendørs. Men vi har så langt ikke startet formelle forhandlinger om langtidskontraktene for driftsfase av Goliat, påpeker han.

Ser lyst på fremtiden: Herold Paulsen, administrerende direktør i Polarbase AS. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Fisk, Bring og løftetjenester
Offshorevirksomheten er ikke det eneste benet Polarbase har å stå på.

– En del av baseområdet er også utleid til fiskerirelatert virksomhet: Vi har blant annet et lakseslakteri og et frysehotell her. I tillegg er Norway Seafood en stor kunde. Tilsammen sysselsetter fiskerivirksomheten p basen rundt 250 personer, sier Paulsen.

– I tillegg har Bring sin Hammerfestbase på våre områder, og drifter sin offshore spedisjon- og logistikk for regionen herfra.

Han forklarer videre at basen har et samarbeid med finske Havator på løfte- og krantjenester, inkorporert i et 50/50 -felleseid selskap under navnet Polarlift. Selskapet har alle kranene på Polarbase, men leier også ut mobilkraner i regionen.

Investerer i framtiden
Polarbase er midt i en opptur, men Paulsen & Co hviler likevel ikke på laurbærene.

– For å møte det kommende markedet investerer vi i to nye lager- og verkstedbygninger, sier han.

– Det betyr at vi legger ytterligere 5000 kvadratmeter med bygningsmasse i vår portefølje. Vi har også anbudsinvitasjoner ute for bygging av en ny kai. Kaien skal være dimensjonert for laster på opptil 100 tonn per kvadratmeter, ha 300 -tonns pullerter og en vanndybde på 13 meter.

Han forteller at kaien etter planene skal være operativ allerede i januar neste år. Underveis er også en utvidelse av den ytterste delen av baseområdet, hvor 350 mål er under planering.

– Vi er og skal være basen for alle aktiviteter i Barentshavet Vest, og en hjørnestein i den voksende Hammerfest-klyngen. Investeringene vi gjør nå er nødvendige for å opprettholde den posisjonen. De er også i tråd med våre ambisjoner om å være basen for den første fasen av aktivitetene i Barentshavet øst, sier han.

Polarbase i Hammerfest er base for offshoreaktivitetene i norsk del av Barentshavet. (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger