Publisert 20. november 2005

Noen avklaring i territoriekrangelen om de fire øyene i øygruppen Kurilene blir det neppe. Istedet fokuseres på økonomiske forbindelser, hvor Japan ønsker at Russland skal garantere legging av stor oljeledning til Stillehavet framfor til Kina.

NTB

Russlands president Vladimir Putin ble møtt av demonstranter da han ankom Tokyo på et tre dager langt Japan-besøk søndag.

Demonstrantene var nasjonalister som krever at Russland gir tilbake fire øyer i øygruppen Kurilene, som den sovjetiske hæren la under seg mot slutten av andre verdenskrig. Disputten om de små forblåste øyene, som i Japan går under navnet Nordterritoriene, har forsuret forholdet mellom Tokyo og Moskva under store deler av 1900-tallet, og de to landene har aldri undertegnet noen fredsavtale.

Putin skal delta på et økonomisk forum og møte Japans statsminister Junichiro Koizumi mandag. Tjenestemenn antydet at det var liten grunn til å tro at Putin og Koizumi vil komme noe nærmere hverandre i territoriekrangelen.

Oljeledning til Stillehavet
I stedet vil de fokusere på de økonomiske forbindelsene og utnytte symbolikken i at det i år er 150 år siden den første handelsavtalen mellom de to landene.

Japan ønsker at Russland skal gi garantier om å legge en stor oljeledning til Stillehavet framfor til Kina. Putin ønsker på sin side å få japanske investorer til å utvikle de fattige, men ressursrike regionene i Øst-Sibir.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger