Publisert 16. juni 2008

Verken vær eller utstyr viste seg fra sin beste side under årets Olje på vann-øvelse på Frigg-feltet i Nordsjøen i forrige uke. NOFOs nye oppsamlingssystem Ocean Buster klarte ikke å samle inn en eneste liter av de 15.000 literne med olje som ble sluppet på havet., OLJEN FORSVANT I HAVET: NOFOs nye oppsamlingssystem Ocean Buster fikk ikke samlet opp de 15.000 literne med olje som ble sluppet på havet, og sørget i tillegg for at oljen ble fordelt så jevnt at det ble umulig å samle den opp med annet utstyr. Her ser vi at oljen lekker bak «Skandi Admiral». Utslippet var likevel så lite at det ikke gjorde skade på fugl og fisk. Alle foto: ALF INGE MOLDE

FØRSTE GANG: Mannskapet på «Havila Troll» hadde aldri overført olje til en bøyelaster på havet før. Det skulle vise seg å ta mer tid enn man skulle tro.

STOR ØVELSE: I alt involverte årets Olje på vann-øvelse 100 personer fordelt på fartøyene «Skandi Admiral», «Havila Troll», «KV Harstad», «Leik» og «Boanes Hav», flyet LN-SFT og bøyelasteren «Navion Norvegia». I tillegg ble satellitten ENVISAT & RADARSAT 1 benyttet.

Av Alf Inge Molde

– Øvelsen ble preget av for dårlig vær. Først ble oppstarten utsatt fra mandag til tirsdag, deretter måtte vi ligge og vente på at vinden og bølgene skulle legge seg. Dermed ble det et heseblesende program den siste dagen, som var på torsdag. Da vi først kom i gang, gikk det stort sett greit, oppsummerer direktør ved operativ avdeling i Norsk Oljevernforening For Operatørselskap (NOFO), Steinar Solvang, til Petro.no.

NOFO har som mål å arrangere olje på vann-øvelsen én gang i året, og under årets øvelse skulle en rekke nye teknologiske framskritt og arbeidsmetoder testes ut under realistiske forhold. Til sammen var det gitt tillatelse for utslipp av 97 kubikkmeter, eller 97.000 liter, olje. For å kunne spre oljen over flest mulig øvelser, ble oljen blandet ut med vann – til såkalt emulsjon.

Stor øvelse
Totalt deltok i overkant av 100 personer på øvelsen, fordelt på fartøyene «Skandi Admiral», «Havila Troll», «KV Harstad», «Leik» og «Boanes Hav», flyet LN-SFT og bøyelasteren «Navion Norvegia». I tillegg ble sattelitten ENVISAT & RADARSAT 1 benyttet.

Strenge krav til vær og vind satte en effektiv stopper for flere av programpostene. Torsdag morgen ble det klart at det bare ville bli anledning til å slippe ut olje i testen av oppsamlingssystemet Ocean Buster: ett nytt system med lense og en såkalt skimmer som kan forflyttes tre ganger fortere enn tilsvarende systemer. Enkelt fortalt er skimmer en maskin som styres i havoverflaten og løfter den oppsamlede oljen inn i en slange som suger væsken inn i fartøyet.

Ocean Buster ble testet for første gang i fjor. Da ble oppsamlingssystemet festet og slept mellom to fartøy. Øvelsen viste imidlertid at det var svært komplisert å håndtere systemet på denne måten. NOFO har derfor brukt det siste året på å modifisere Ocean Buster slik at den kan kontrolleres fra én båt, ved hjelp av en paravan, eller en lang arm ut fra fartøyet, som holder den andre enden av lensen. På denne måten får oppsamlingssystemet en y-form i vannet, og fartøyet kan på en effektiv måte jakte og samle opp mindre oljeflak.

– Testen av Ocean Buster startet bra, og «Skandi Admiral» fikk kjørt i formasjon og testet at paravanen fungerte feilfritt. Deretter slapp vi ut 30 kubikkmeter emulsjon i systemet. En flerre i bunnen gjorde imidlertid at emulsjonen lakk ut, sier Solvang.

15.000 liter olje forsvant i havet
Bak «Skandi Admiral» kom «Havila Troll» og slepebåten «Leik» med en standard NOFO-lense, i tilfelle Ocean Buster ikke skulle virke. Den jevne strømmen av olje gjennom flerren, kombinert med havet selv, gjorde imidlertid sitt til at oljen forsvant før den kunne samles opp. Resultatet var at 15.000 liter olje ble spredt over et område på flere kvadratkilometer.

– Dette var selvfølgelig dumt, men selskapene som var med for å teste fjernmålingsteknologi fikk mye nytte av utslippet, sier Solvang til Petro.no.

Fjernmålingsteknologien som ble testet var en forbedret oljedetekterende radar og et nytt fartøybasert, stabilisert infrarødt kamera. I tillegg klarerte det dansksvenske flyet LN-SFT området fra luften, og kartla ganske riktig omfanget av utslippet til 15 kubikkmeter olje.

Oljeoverføring gikk for sent
Den første testen som ble gjennomført torsdag morgen, var imidlertid overføring av olje fra beredskapsfartøyet ?Havila Troll? til Teekay-bøyelasteren «Navion Norvegia». Ingen av fartøyene hadde overført olje på denne måten før, og Solvang tror øvelsen gir begge besetningene en rekke lærepunkter i forhold til en reell situasjon. En strek i regningen ble det også da «Havila Troll» ikke fikk pumpen til å virke, og til slutt måtte losse oljen med en ballastvannpumpe.

– Det tok mye tid, og i hvert fall én time mer enn antatt, konkluderer Solvang.

Kravet om signifikant bølgehøyde på maks tre meter og vindstyrke på høyst liten kuling gjorde at NOFO ikke fikk testet en ny type skimmer. Det ble heller ikke tid til å teste dispergering – altså oppløsing av olje med kjemikalier – som det ble satt av rikelig med tid til i det opprinnelige programmet.

Dårlig vær til tross, NOFO ser seg delvis fornøyd med årets øvelse.

– Det ble blandet drops, men vi fikk jo mye positivt ut av det også. Av og til har vi hell i uhell, og det fikk vi når det gjelder fjernmåling av utslippet, sier Solvang til Petro.no.

Ny øvelse neste år
– Men et utslipp på 15.000 liter olje er vel ikke helt ubetydelig?

– 15.000 liter er en skvett. Det tilsvarer omtrent et lite svømmebasseng, og sammenlignet med havet er lite. Miljømessig betyr det ingen verdens ting. Oljen dispergerer veldig lett, sier Solvang.

– Blir det en ny øvelse neste år?

– Ja, vi øver neste år også. NOFO har som mål å arrangere Olje på vann-øvelsen én gang i året, og det har vi tenkt å fortsette med, sier NOFO-direktøren.

– Hva skjer med Ocean Buster? Kommer dere til å satse videre på dette systemet?

– Jeg kan verken si ja eller nei til det spørsmålet. Nå skal det evalueres, og vi må blant annet se på om vi må styrke konstruksjonen, sier Solvang til Petro.no.

Fått med deg disse sakene?

+

11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot» – nå er kampanjen i gang

+

154 brønner skal plugges de neste fem årene – disse kampanjene kommer

+

Girer opp letingen i Barentshavet – opptil ti brønner skal bores i år

+

Odfjell-toppen: – Vi er i starten av en langvarig oppgangsyklus

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger