Publisert 4. februar 2000

I februar ble det klart at fiskeflåten skulle brukes i oljevernet. Nå tilbyr oljeindustrien de første oljevernkontraktene til fiskebåteiere i Finnmark.

Ifølge interesseorganisasjonen og leverandørnettverket PetroArctic vil 18 fartøy få tilbud i første omgang, men flere vil komme til.

Det første oljefeltet med fiskebåter i oljevernet blir Enis barentshavfelt Goliat, med oppstart i 2013. Goliatoperatør Eni Norge, partner Statoil og NOFO har gjennom flere år jobbet systematisk sammen med Fiskarlaget Nord for å berede grunnen for å benytte lokale fiskere innen oljevern, og i februar 2011 kom nytt regelverk fra myndighetene på plass.

Bruk av fiskebåter innen permanent oljevernberedskap er en nyvinning på norsk sokkel, men har blitt brukt i Canada tidligere. I norge er Finnmark først ute, men ordningen kan også bli aktuell for andre deler av Norskekysten. Deltakelse i beredskapsordningen blir en tilleggsaktivitet for fiskerne. Den skal ikke skal gå på bekostning av deres daglige virke, men de må det sette av tid til kurs, øvelser og eventuelle reelle aksjoner.

Fiskebåtenes hovedoppgave vil være å slepe lenser, i tillegg til å kunne bli benyttet til transport av utstyr.

– Fiskerne har unik lokalkunnskap og kan mobilisere på kort varsel. Dermed vil den kystnære oljevernberedskapen styrkes ytterligere, sier administrerende direktør Sjur W. Knudsen i Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO), til Petroarctic.

– Nå tilbyr vi kontrakter til de første fiskefartøyene. Målet er 30 i løpet av 2011, men vi vil sannsynligvis trenge flere etter hvert, sier Knudsen.

NOFO har ifølge Petroarctic benyttet Polarkonsult i Harstad for å bistå med utvelgelse av de aktuelle fiskebåtene, og om lag 140 fartøy er blitt vurdert. De utvalgte skal iløpet av høsten 2011 gjennomgå omfattende opplæring innen oljevern i regi av Nordkapp Maritime Fagskole og Norges Brannskole i Tjeldsund.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger