Publisert 4. februar 2000

Oljeprisen for nordsjøolje falt i går ettermiddag med 10 prosent, eller 11,7 dollar, til en pris på 109,5 dollar fatet. I morgentimene beveger oljeprisen seg igjen oppover. årsaken er trolig lavere bensinforbruk i USA.

KAN Gå LENGER NED: Tror Nordea-analytiker Thina
Saltvedt. (Foto: NORDEA MARKETS)

I morgentimene i dag stiger oljeprisen igjen, og den har klokken 08.00 i dag steget med nesten 1 prosent til USD 111,90 per fat.

Hvorfor?
Analytiker Lill Sandvik i Bayerngas Norge tror årsaken til fallet er nyheten som kom torsdag om at det amerikanske bensinforbruket har falt.

– Dette tallet er en direkte bekreftelse på at etterspørselen er på vei ned. Dermed får aktørene i markedet bekreftet det de har fryktet lenge, men ennå ikke sett helt konkrete beviser for, sier Sandvik til E24.

Dette resulterte blant annet i at prisen på amerikans lettolje, West Texas Intermediate (WTI), falt under 100-dollarsmerket. Denne ligger vanligvis et stykke under prisnivået for nordsjøolje.

– Folk har rett og slett sluttet å kjøre fordi bensinen er så dyr. Internetthandelen stiger fordi folk heller handler på nett enn å ta bilen til butikken, sier Sandvik til E24.

I tillegg kom også nye tall som viste at flere amerikanere enn forventet søkte om ledighetstrygd. I tillegg tror oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Nor Markets at et par store aktører kan ha dumpet olje i markedet.

– Det kan være en stor enkeltspiller eller to som har solgt sine lange posisjoner, og satt i gang et nedsalg i markedet, sier han til E24.no.

Lenger ned?
Men hvor langt ned skal oljeprisen?

– Det er muligheter for at fall ned mot 104 dollar fatet, men jeg tror ikke det skal lenger ned enn det. Det vil fortsatt være endel frykt, og det fysiske markedet har strammet seg til siden nyttår. Samtidig som vi kan få dette fallet, så skal det lite til før prisene svinger fort opp igjen, sier Nordea Markets-analytiker Thina Saltvedt, som mener noe av årsaken til fallet kan være at uroen i Midt-østen ikke har spredt seg til andre oljeproduserende land i det siste, og at dermed noe av den såkalte «risikopremien» i prisen forsvinner.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger