Publisert 3. januar 2008

Oljeprisen kom onsdag for første gang opp i 100 dollar fatet. Også prisen på gull stiger kraftig.

NTB

Prisene på råolje steg kraftig onsdag på grunn av en svekket dollarkurs og uro i Nigeria, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Onsdag ettermiddag ble amerikansk lettolje omsatt til nøyaktig 100 dollar per fat. Like etter at rekorden var satt, sank prisen til 99,46 dollar fatet.

Også prisen på nordsjøolje steg onsdag kraftig til rekordhøye 97,05 dollar fatet.
Ifølge Bloomberg News er lagrene av råolje i USA på det laveste nivået på tre år, noe som har bidratt til å drive prisene i været.

I fjor steg oljeprisen med nesten 58 prosent, den største oppgangen på ett år siden 1990-tallet.

Nigeria-uro
Også meldinger om ny uro i Nigeria bidrar til å presse oljeprisen oppover. Natt til onsdag ble minst tolv mennesker drept da væpnede grupper gikk til angrep mot to politistasjoner og et hotell i byen Port Harcourt i det oljeproduserende Nigerdeltaet sør i landet, opplyser militære tjenestemenn.

De siste årene har flere tusen utenlandske oljearbeidere måttet flykte fra den eskalerende volden i området. Striden har ført til at Nigerias oljeeksport er redusert med en femdel og til at utenlandske investeringer har sunket kraftig.

Gullvekst
Den kraftige prisveksten på olje bidrar også til å drive prisen på gull oppover. Onsdag slo gullprisen alle tidligere rekorder, da en unse av det edle metallet ble omsatt til 859,20 dollar. Den forrige rekorden på 850 dollar per unse ble satt for 28 år siden.

De som taper på den høye oljeprisen, er i første rekke den energikrevende industrien, fattige utviklingsland, samt transportsektoren og forbrukere som må betale mer for bensin.

De som vinner er oljeproduserende land, først og fremst i Midtøsten, og oljeselskapene som kan vente seg økt profitt. Men også produsenter av alternativ energi, som biodiesel og vindkraft, kan vente seg økt etterspørsel når oljen blir dyrere.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger