Publisert 5. juni 2006

Prisen på råolje steg med over én dollar fatet etter at Iran i helgen raslet med oljevåpenet.

NTB

Javier Solana

Prisøkningen mandag kom som et resultat av uttalelsene til Irans øverste leder Ali Khamenei, som advarer om at oljeeksporten fra Midtøsten vil bli rammet dersom USA «handler feil» i striden om det iranske atomprogrammet.

Nordsjøolje ble omsatt for over 72 dollar fatet midt på dagen ved oljebørsen i London.
Samtidig forberedte EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana seg på å reise til Teheran for å overlevere det siste forslaget til videre forhandlinger om atomprogrammet. Forslaget skal etter planen legges fram for iranske myndigheter tirsdag, og har spesiell tyngde siden alle de faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, deriblant Russland og Kina, har stilt seg bak det.

I tillegg har USA uttalt at supermakten åpner for direkte samtaler med prestestyret i Teheran, for første gang siden de to landene røk uklar på begynnelsen av 1980-tallet.

Avviser krav
Men de iranske lederne har så langt blankt avvist det som er et absolutt krav fra USA og flere europeiske land, nemlig at Iran stanser alle forsøk på å produsere anriket uran, et stoff som både kan brukes til å drive atomkraftverk og i kjernefysiske våpen.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad sa i helgen at Iran vil vurdere stormaktenes nye forslag, men at det er uaktuelt å stanse anrikningen av uran. Den amerikanske regjeringen svarte med å si at Irans steile holdning trolig er et forsøk på å sikre seg et godt utgangspunkt i eventuelle nye forhandlinger om atomprogrammet.

Truer og lokker
Detaljene i det nye forslaget er ikke gjort offentlig, etter sigende for å unngå at iranske ledere avviser det umiddelbart av frykt for å tape ansikt.

Men diplomatene som har utarbeidet forslaget, har trolig vurdert å hjelpe Iran med å utvikle fredelig atomteknologi og gi tilbud om avtaler som kan overbevise den iranske regjeringen om at landet ikke er truet av krig.

USA har en rekke ganger sagt at landet ønsker seg en diplomatisk løsning på Iran-konflikten, men har ikke villet utelukke muligheten for å gå til militær aksjon.

Forslaget inneholder også trusler om sanksjoner som kan bli satt i verk hvis Iran avviser det. Ifølge amerikanske kilder er en våpenembargo blant sanksjonene som kan bli tatt i bruk.

Stor avstand
Den store avstanden mellom partene i konflikten svekker håpet om en snarlig og fredelig løsning, og kan være med på å dytte oljeprisene oppover i lang tid framover.
– Trusselen (fra Khamenei) er ikke veldig stor, men er likevel alvorlig i en kontekst hvor globale oljemarkeder operer med litt over 2 millioner fat hver dag i ekstra kapasitet, heter det i en ny rapport fra finansgiganten Citigroup.

Selv om Iran har store oljeressurser, argumenterer landets myndigheter med at de må utvikle kjernekraftverk for å sikre seg mot energiknapphet den dag oljen tar slutt. Israel, USA og andre vestlige land frykter at ønsket om å produsere atomkraft er et skalkeskjul for utvikling av kjernefysiske våpen.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger