Publisert 4. februar 2000

Oljeproduksjonen på norsk sokkel faller drastisk i årene som kommer. – Vi går mot å bli en gassprodusent, sa oljedirektør Bente Nyland under ODs årlige pressekonferanse torsdag.

Myndighetenes mål om oljereservevekst på fem milliarder fat i tiårsperioden 2005 til 2015 har en økning på 1,5 milliarder fat olje. Nå innser Oljedirektoratet (OD) at dette kan bli et problem.

– Mer enn 98 prosent av oljen vi produserer vil komme fra felt i drift når vi ser på prognosene framover, sa Nyland under pressekonferansen.

OLJEDIREKTøR:Bente Nyland la fram tallene fra
2008 under den årlige presentasjonen av Sokkel-
året. (foto:MAGNUS VåGEN BIRKENES)

Fokus på økt utvinning
Oljedirektøren understrekte at nye felt vil ta flere år før de kommer i produksjon, og at oljeaktørene dermed må ha sterkt fokus på økt utvinning for å kunne holde produksjonstallene ved like.

– Jeg må likevel påpeke at produksjonstallene er fire prosent høyere enn anslagene som ble gjort i 2007, sa Nyland.

Produksjonsfall i framtiden
I alt ble det produsert 242,2 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter (Sm3 o.e.) i 2008. Det er 21,8 millioner Sm3 mindre enn rekordåret 2004, men likevel en liten økning fra 2007.

Anslaget for totalproduksjonen av petroleum i 2009 er omtrent 236 millioner Sm3 o.e. Deretter forventer OD at produksjonen vil gradvis avta til 228 millioner Sm3 o.e. i 2013.

Viktigheten av gass
Samtidig forventer OD at gass vil bli mer og mer viktig for norsk oljeindustri.

– Gassalget forventes å øke fra 40 til 50 prosent i 2013. Vi må se viktigheten av å få ut alle verdier i et felt, og OD ser ingen kapasitetsbegrensinger for økt gassproduksjon på norsk sokkel. Produksjonsnivået på norsk sokkel kommer til å opprettholdes på grunn av en høyere gassproduksjon, og vi går muligens mot å bli en gassprodusent i stedet for en oljeprodusent, sa Nyland.

Leterekord
Tross fallende produksjon ble fjoråret et rekordår innen leteboring og funn på norsk sokkel. Det ble påbegynt hele 56 letebrønner mot 32 året før, og det ble funnet hydrokarboner i 24 av dem.

For det nye året anslår OD at 50 til 60 nye letebrønner vil påbegynnes. Nyland trakk fram flere eksempler på viktige prospekter, og spesielt StatoilHydros Obseum-prospekt i Barentshavet vil ifølge OD være avgjørende for framtiden i området.

Skjevfordeling
Som forventet stod StatoilHydro for største delen av produksjons- og leteaktiviteten på den norske sokkelen i 2008. Oljedirektør Nyland sa i sin presentasjon at dette representerer en skjevfordeling mellom operatørene på den norske sokkelen.

– Hva blir gjort for å utjevne denne skjevheten mellom StatoilHydro og de andre operatørene?

– Myndighetene har sett problemet og tar nå tak i det. Men så har det også kommet til mange nye aktører som byr på konkurranse, og konkurranse er alltid bra, sier kommunikasjonsrådgiver i OD, Bjørn Rasen, til Oilinfo. Rasen utdypet ikke videre hva slags tiltak som blir gjort.

Nykommerne
Fire selskaper ble prekvalifisert som rettighetshaver og ytterligere fire ble prekvalifisert som operatør i 2008, og ytterligere 15 vurderes nå som operatør og rettighetshaver.

– Det er fortsatt tidlig å se resultatene fra de nye aktørene på norsk sokkel, men vi forventer å ha et bedre bilde av dette i de kommende årene, sa Nyland.

Likevel fastslår ODs rapport at de nye operatørene på sokkelen stod for 11 av funnene i 2008.

Problemstillingen om aktørbildet på norsk sokkel står på listen over ODs utfordringer for sokkelåret 2009. Det samme gjør opprettholdelse av leteaktiviteten og sikring av reservetilvekst.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger