Publisert 4. februar 2000

Oljeselskap og riggaktører krangler om hvem som skal ta regningen i forbindelse med boreforbudet i Mexicogolfen. Oljeselskapene påberoper force majeure.

Begrepet force majeure er en vanlig klausul i kontrakter, som i utgangspunktet løser en eller flere parter for mislighold når en ekstraordinær hendelse utenfor partenes kontroll oppstår. Og flere oljeselskap i Mexicogolfen har påberopt nettopp denne klausulen etter at USAs president Barack Obama innførte boreforbud. Hensikten til oljeselskapene er å få redusert eller kansellert leien av borerigger.

– Skal man ha sine rettigheter i behold, så må man melde det. Oljeselskapene har ingenting å tape på å sende brev til riggselskapene. Force majeure er imidlertid forskjellig fra kontrakt til kontrakt, sier Atle Hauge, rigganalytiker i Carnegie, til Finansavisen.

På lik linje med flere andre oljeselskap, erklærte Statoil onsdag force majeure for to borekontrakter med Transocean og Mærsk Drilling. Transocean har slev påpekt at gebyret som oljeselskapene må betale for å bryte en kontrakt er like stort som det man måtte ha betalt i leie for resten av kontraktsperiode, for de fleste av selskapets rigger.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger