Publisert 4. februar 2000

En sær skatteregel kan bli anvendt, da Olje- og energidepartementet har tildelt en letelisens for olje som ligger utenfor Norges økonomiske sone.

I en FN-avtale som Norge har ratifisert blir rettighetshaverne pålagt å betale inntil 7 prosent i avgift til FN ved produksjon av petroleum utenfor 200-milsgrensen, melder NTB. Det betyr at dersom operatøren starter oljeproduksjon på feltet, skal FN ha inntil 7 prosents skatt, og det vil i så fall være første gang den noe obskure regelen kommer til anvendelse noe sted i verden, skriver Dagens Næringsliv.

Artikkel 82 i havrettstraktaten slår fast at avgiften begynner på 1 prosent fra det sjette produksjonsåret og stiger til 7 prosent fra og med år 12, men først må operatøren, i dette tilfellet Chevron, først gjøre et funn og så bygge det ut.

Avgiftsplikten kan få betydning for skattenivået for oljeutvinning langt til havs, tror forsker øystein Jensen ved Fridtjof Nansens Institutt:

– Det vil være mindre «lukrativt» for staten med virksomhet på kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil på grunn av bestemmelsen om betalings- og bidragsplikt i Havrettskonvensjonen fra 1982. Avgiftsplikten vil kunne få betydning for skattenivået på kontinentalsokkelvirksomhet utenfor 200 nautiske mil, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

For Norge vil bestemmelsen kunne bli aktuell for havbunnsområder i Polhavet, Norskehavet og Barentshavet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger