Publisert 13. desember 2007

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) vil ikke utelukke at skepsisen til å gå videre med planene om oljevirksomhet utenfor kysten av Nord-Norge, vil øke etter utslippet ved Statfjord A-plattformen i Nordsjøen., NTB

Statsråden og politikerne advarer StatoilHydro mot å ta lett på det som har skjedd.
– Men det er først i 2010 vi skal ta stilling til om vi skal utvide og øke denne aktiviteten. Derfor er dette ikke noen akutt problemstilling i dag, sier Haga til NTB.

Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Tore Nordtun, sier til NTB at uhellet i Nordsjøen ikke gir grunn til å endre syn på oljeaktiviteten i Nord-Norge.

– Ulykken bekrefter det Sosialistisk Venstreparti har ment hele tiden at man må unnta områder for oljevirksomhet. Det som skjedde i Nordsjøen har vi advart mot hele veien, sier Inga Marte Thorkildsen til NTB.

Line Henriette Hjemdal fra Kristelig Folkeparti sier at utslippet bekrefter at man ikke må tillate oljevirksomhet i sårbare områder i Lofoten og Vesterålen.

– Regner med debatt
– Vi må ile langsomt i nord. Vi må hele tiden ha oversikt over det rette balansepunktet mellom ivaretakelse av miljøinteresser og næringsinteresser, sier Haga.

Hun regner med store diskusjoner om oljevirksomheten i nord på de fleste partienes landsmøter i 2009.
– Det som skjer på disse møtene vil i stor grad avgjøre hva som vil skje etter 2010, sier hun
Debatten mener hun også vil komme i partiet hun selv leder, selv om forliket om forvaltningsplanen ligger tett opp til Senterpartiets syn.

– Utslippet i Nordsjøen er en alvorlig påminnelse og advarsel om sårbarheten vi har når det gjelder oljevirksomhet. Det er viktig at vi får en full gjennomgang av hva som har skjedd. Petroleumstilsynet vil foreta en gransking. Når vi vet årsaken, kan vi se hvilke tiltak som eventuelt skal settes i verk, sier Haga.

– Må tas på alvor
Politikerne er enige om at StatoilHydro begår en grov tabbe dersom de forsøker å bagatellisere utslippet fordi det trolig ikke fører til store skader på miljøet.

– Utslippet føyer seg inn i rekken av miljøskader fra StatoilHydro. Først hadde vi de store CO2-utslippene på Melkøya og nå dette store utslippet. Det er en ny ripe i lakken for StatoilHydros miljøtroverdighet, sier Hjemdal.

KrF mener at det ikke bør drives oljeaktivitet i sårbare områder i Lofoten og Vesterålen.
– Gårsdagens uhell er en bekreftelse på at denne politikken er riktig. Oljeutvinning i slike områder er risikosport, sier Hjemdal til NTB.

Inga Marte Thorkildsen følger opp og sier at det virker som om mange tar for lett på den risikoen oljevirksomhet faktisk medfører.
– Det er umulig å helgardere seg mot ulykker. Jo mer sårbare områdene er, jo viktigere er det at man baserer seg på føre var-prinsippet, sier hun.

Tore Nordtun advarer oljebransjen mot å ta lett på sikkerheten og viser til kravet om nullutslipp.
– Dette har selskapene forpliktet seg til og det må tas på alvor. Det er klart at hvis vi ikke mener at sikkerhetene er ivaretatt, blir det kontant stopp, sier han.

Kraftig påminnelse
Også Høyres Ivar Kristiansen advarer oljeindustrien mot å bagatellisere utslippet i Nordsjøen.
Han sier at utslippet er en kraftig påminnelse om at noen ganger skjer det som ikke skal skje. Han tror uhellet vil påvirke debatten om oljevirksomhet i nord.

– Veien blir ikke til mens man går. Vi må være sikre på at alt er gjort når det gjelder beredskap, og vi må ha sikre kunnskaper både om dyreliv, fiske og havstrømmer før vi kan starte oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, understreker Kristiansen overfor NTB.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger