Oljeveksten avtar

Publisert 2. september 2013

Stigende oljepris har hvert år siden finanskrisen drevet oljeselskapenes investeringsbudsjetter oppover, men nå er det slutt, mener analytiker.

Ifølge analytiker Terje Fatnes og SEB vil veksten på norsk sokkel vil flate ut: Veksten fortsetter, men den vil ikke være like sterk som den har vært de siste årene, sier han til DN.no.

Med unntak av kriseåret 2009, vil neste år blir det året siden 2000 med lavest vekst; bare fire prosent, anslår SEB i sin undersøkelse der meglerhuset har snakket med verdens største oljeselskaper pluss de mindre, uavhengige aktørene.

– Vi vil se færre annonseringer av kontrakter, færre bestillinger av skip og rigger og veksten på norsk sokkel vil flate ut. Men det er ikke snakk om en nedgang, men en avmatning på et høyt nivå, sier Fatnes.

Globalt vil investeringsbeslutninger trekke ut i tid, og det blir lavere ordreinngang.

Oljeserviceselskaper som har posisjonert seg for sterk vekst vil måtte omstille seg. De som er raske til å omstille seg, vil klare det fint uten å få noe press på lønnsomheten. De som ikke klarer det, vil oppleve press på marginen, sier Fatnes.

Ifølge SEB er den viktigste årsaken til at veksten i investeringer avtar at oljeselskapene ikke lenger får drahjelp av stigende oljepris. Med økte kostnader og mål om solide utbytter sier det seg selv at investeringsveksten må avta for at oljeselskapene skal få den kontantstrømmen de ønsker, ifølge Fatnes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger