Publisert 4. februar 2000

– Morgenkaffen smaker ikke lenger like godt sammen med morgenavisen, sier president for Bjørge ASA, Stig Feyling. Nå oppfordrer han oljebransjen til å slutte og rope ulv, og ta i et tak for å bedre markedssituasjonen.

Stig Feyling vær nær ved å få sin morgenrutine ødelagt, da avislesing og kaffe ikke lenger smakte like godt etter mye lesning om finansuro og dystre spådommer. Dette ønsker han nå å snu.

Dette er Bjørge:

  • Teknologileverandør med lang
    erfaring fra olje- og gassmarkedet.
  • Bjørge er størst innen ventiler,
    instrumentering, brann & gass og
    nummer to innen pumper.
  • Representerer noen av verdens
    største leverandører.
  • Har en omsetning i 2008 på mer
    enn 1, 7 millioner kroner.
  • Børsnotert i Norge.
  • Har mer enn 550 ansatte.
  • Har hovedkontor i Stavanger.

Psykologisk nedgangstid
Bjørge-presidenten mener at nedgangstidene også innebærer psykologiske aspekter, der en generell skepsis blant selskapene har utbredt seg. Men Feyling nekter å la seg påvirke.

– I disse nedgangstider er det lett å lete etter syndebukker i bransjen, og generalisere. Men det er viktig å huske på at vi er den samme leverandørindustrien, som nå blir erkært for grådige og udugelige, som var med å gjøre det umulige mulig, sier Stig Feyling til Oilinfo Weekend, og trekker frem utbygningene på både Ormen Lange og Snøhvit feltet.

2008 blir bra
– Vi må ha ambisiøse mål i en tid med krise. Dersom vi firer på kravene, graver vi oss ned. Det er faktisk ingenting som tyder på at fjerde kvartal blir verre enn tidligere, men tvert i mot mye som tyder på at det blir et bra kvartal. Jeg kan si såpass at 2008 blir Bjørges beste år når det kommer til omsetning og resultater, sier Feyling.

Selskapet har ingen mangel på arbeid, og faktisk er det såpass trykk at Bjørge har måtte rekruttere 40 til 50 nye ansatte siden starten av finanskrisen. I desember alene har Bjørge fått ti nye medarbeidere, mot mange odds.

Lurt trekk
Investeringsprosjektene på den norske sokkelen for 2009 er stort sett fastlagt, og Feyling mener at disse kommer til å bli gjennomført i henhold til planen. Bjørge har likevel tatt noen grep for å være forberedt på harde tider.

BJøRGE-SJEFEN:President Stig Feyling mener at
vi må slutte og rope ulv, og heller ta i et tak for
å bedre situasjonen. (foto:MAIKEN REE)

– Vi bestemte oss på et punkt å balansere CAPEX og OPEX til 50/50 prosent. Vi har brukt en del penger på å bygge opp servicesenteret her i Stavanger, Sørumsand og i Kristiansund. Ved å gjøre det, investerer vi i drift- og vedlikeholdsmarkedet. Det har vist seg å være et lurt trekk, da vi ser et voksende ettermarket, sier Feyling og referer også til flere nye spennende rammeavtaler innenfor service- og ettermarkedet.

Han tror at denne delen av oljeindustrien vil fortsette sin blomstring, da en prioritert oppgave for oljeselskapene vil være å ha økt fokus på utvinning fra eksisterende felt, fremfor å investere i marginalfelt med dagens oljepriser.

2010 er bekymringen
– Vi tror at 2009 vil bli et bra år med tanke på ordrebok og langtids rammeavtaler. Men vi ser at noen av de kommende prosjektene på sokkelen kan bli utsatt, og at noen av våre leverandører kanskje kan få problemer. Dette prøver vi å gardere oss mot. Fortsetter den lave oljeprisen, den stramme likviditeten også gjennom hele 2009 tror vi at 2010 er det året med størst usikkerhet og dermed også grunn til bekymring for vår bransje, forklarer Feyling til Oilinfo Weekend.

Feyling spår at spesielt mindre felt, som subseafelt med manglende infrastruktur, vil være i faresonen dersom nedgangstidene fortsetter i framtiden.

Dominoeffekten
Litt av grunnen til Feylings positivitet er hans filosofi om at det som skjer i nåtid vil påvirke markedet fram i tid, og dersom oljeprisen forholder seg lav kan det ytterligere svekke markedet.

– Dersom våre leverandører får problemer med pengeflyt og leveranse vil dette naturligvis påvirke oss, og få videre effekter på hele næringskjeden, sier Feyling, og legger til at bankene har et ansvar med tanke på likviditet. Torsdagens rentekutt fra sentralbanken på 1,75% ønsker Feyling hjertelig velkommen, og tar det som en forutsetning at bankene følger opp umiddelbart.

Men i motgangstider kniper gjerne oljeselskapene og bankene litt hardere rundt lommeboken.

– Jeg registrerer at oljeselskapene må redusere kostnadene for å komme seg gjennom denne krisen. Men det er viktig å ikke stramme inn for mye på feil sted. Blir det kuttet for mye mot leverandørindustrien vil det kunne resultere i dårligere kvalitet, og gå på bekostning av HMS, i stedet for å oppfordre til smartere og mer effektive løsninger, forklarer Feyling.

KAFFEN KLAR:Vi må alle ta i et tak for å gjøre
nedgangstidene lettere, ifølge Stig Feyling.

Fram i tid
Tross snikende finansfarer ser Feyling mot Statistisk Sentralbyrås investeringsprognoser på 145 milliarder kroner på norsk sokkel i 2009. Det skal investeres 100 milliarder på Ekofisk-feltet samt 55 milliarder på Ormen Lange. Det gir selvtillit til serviceselskaper som Bjørge.

– Vi skal jobbe hardt med å styrke våre kjerneområder i tiden som kommer, og vil gjerne investere i nye selskaper som Bjørge Teamtrade, Bjørge FPE og Bjørge Safety System. Kanskje kommer det nok et oppkjøp på nyåret, da vi har vurdert over 90 selskaper i 2008, røper Feyling til Oilinfo Weekend.

De tre enhetene er Bjørges nyeste tilkomne i konsernet, og har allerede båret frukter med store rammekontrakter for blant annet Gjøa-utbyggingen.

Tross masseansettelser av nye Bjørge-arbeidere for det inneværende år ser ikke Feyling noen begrensing på flere nye fjes i bedriften. Hele 50 nye årsverk er det budsjettert for i 2009. Med forbehold.

Bjørge har brettet opp ermene og er klare for hardt arbeid. Og om litt er kaffen god.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger