Publisert 4. februar 2000

Riggen «Stena Don» er på vei tilbake til norsk sokkel, etter å ha blitt ønsket dit pepperen gror av Industri Energi. Nå har fagforbundet snudd, og ønsker riggen hjertelig velkommen tilbake.

– Det har vært en lang prosess, men nå er jeg trygg på at Stena Drilling i Aberdeen har forstått betydningen av å la sitt norske datterselskap Stena Drilling AS ha styringen med driften av riggen, sier forbundssekretær i Industri Energi, Jørn Erik Bøe, på Industri Energis nettside.

Les også:
– Stena Drillingn byrr seg døyten om sine ansatte
– Vil ha Stena Dol likevel
– Oppsigelsesvarsel til 182 mann i Stena Drilling

Våren 2010 ble det kjent at Stena Drilling mistet kontrakten med Statoil, og inngikk en kontrakt med Cairn Energy for boring utenfor Grønland. I den forbindelse sendte selskapet ut oppsigelsesvarsel til 182 ansatte på «Stena Don», og selskapet planla å legge ned hele virksomheten i Norge. Riggselskapet oppfordret de ansatte til å søke om nye jobber i Stena Drilling, men bestemte seg så for å bytte ut store deler av mannskapet med billig østasiatisk arbeidskraft.

Det fikk Industri Energi til å se rødt.

– Vi hadde rett i vår vurdering av Stena Drilling, og ønsker ikke selskapet velkommen tilbake til Norge, sa Bøe den gang.

Ifølge Industri Energi var Stena Drilling over lenger tid motstander mot å følge norske lover og regler, og mente at ledelsen sentralt i Aberdeen var vanskelig å forholde seg til.

Nå er riggen på vei til norske farvann fra Grønland, etter at Statoil bestemte seg for å fornye kontrakten med riggen likevel.

Sammen med samarbeidsforbund i Storbritannia og Den internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) har Industri Energi greid å få stanset planene om å erstatte mannskapet om bord på riggen.

– Vi ble ikke overrasket. I de nesten ti årene Stena Drilling var i Norge var det en nærmest kontinuerlig kamp både for den lokale Industri Energi-avdeling og for forbundet for å få bedriften til å forholde seg til norsk arbeidslivkultur. Selskapets ledelser har endelig forstått dette, og det er nå etablert en sturingsstruktur som gjør at forholdet mellom ansatte og arbeidsgiver vil fungere slik vi er vant til i Norge, sier Bøe.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger