Publisert 4. februar 2000

ONS-stiftelsen forsøker nå å stable på beina et nytt konferansekonsept innen fornybar energi. Dermed blir Stavanger en årlig konferansevert for energibransjen

NYTT ONS-TILSKUDD: ONS-stiftelsen vil jobbe
mer med fornybar energi. (Ill.: STATOIL)

Allerede neste år går ONS-stiftelsen i gang med den første konferansen innen fornybar energi, og utformingen av programmet er i støpeskjeen.

– Dette skal bli et eget arrangement som skal fungere som et nettverk for alle innen miljø, klima og fornybar energi. Vi driver med strategiplanlegging i disse dager, forklarer Birte Marie Skofteland, ansvarlig for fornybar energi i ONS, til Petro.no.

ONS-direktør og initiativtaker til det nye konseptet, Kjell Ursin-Smith, sier til Petro.no at tiden er inne for å satse på fornybar energi.

– Dette er noe vi har tenkt på over lenger tid, sier Ursin-Smith.

– Vi fikk tidligere en del kritikk for å ikke være fornybare nok, og har tatt dette alvorlig, fortsetter han.

Internasjonale ambisjoner
Skofteland ønsker en dialog med aktører innen fornybar energi for å sikre et innholdsrikt og aktuelt program.

– Det vil ikke bli en egen messe, det har vi ONS som tar seg av. Det blir en konferanse, hvor målet på sikt må være å få med internasjonale aktører.

Både næringsforeningen Greater Stavanger og Stavanger kommune har gitt positiv respons til den nye konferansen. Med tanke på hvor mye penger i kassa ONS har lagt bak seg, er det kanskje ikke så rart at en ny møteplass for energibransjen hilses velkommen. Ifølge tall fra Næringsforeningen i Stavanger-regionen har ONS lagt igjen 7,5 milliarder kroner siden starten i 1974.

– Stavanger er naturligvis svært stolt av å være en av de viktigste møteplassene for olje- og gassnæringen i verden. Men vi må også kunne se på andre ting. Det er nære koblinger mellom leverandørindustrien innen olje&gass og for eksempel offshore vind både når det gjelder teknologioverføring og prosjektgjennomføring. Det ligger mye stolthet i å kunne trekke stempelet som oljehovedstad videre til andre energiformer, sier Skofteland.

Viktig å være i forkant
Hun mener det er viktig å være i forkant av utviklingen innen energimarkedet.

– Det er klart at nye energiformer tar tid å avle fram. Offshore vind markedet er for eksempel fortsatt i startfasen, men flere leverandører innen olje & gass har bare nå siste halvåret gitt signaler om at de har begynt å se på forretningsmuligheter innen området. Nye energiformer vil alltid ligge på vent til markedet kommer. Det gjelder å finne det rette tidspunktet å satse på det, og det er ikke lett, forklarer hun.

Skofteland vil være prosjektansvarlig for den nye møteplassen, og har selv bakgrunn fra både Elkem og Statkraft med arbeid innen fornybar energi og CCS.

I motsetning til ONS, som tar for seg hovedsakelig marine fornybar energi, vil den nye konferansen også bevege seg inn på mer uant terreng.

– Vi kommer til å ta steget videre under en slik konferanse. Det er dette som gjør det så spennende, sier Skofteland.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger