Ønsker å splitte oljefondet

Publisert 30. juli 2013

I en ny regjering kan det bli aktuelt å dele opp Statens pensjonsfond utland i tre-fire nye fond, mener Ketil Solvik-Olsen i Frp.

– Vi ønsker flere fond med litt ulike mandater istedenfor å ha alle pengene i én stor pengesekk. Vi tror dette kan øke avkastningen på oljeformuen, styrke norske interesser og bidra til konkurranse mellom de ulike forvalterne, sier Solvik-Olsen til Aftenposten .

– Bergen, Trondheim og Stavanger til å forvalte en liten andel
Partiet ønsker å beholde ett stort fond med omtrent samme oppgave som dagens oljefond samt opprette noen mindre fond som bygger opp mer spesialisert kompetanse og hvor det satses på områder hvor Norge har sterke interesser. Eiendomsinvesteringer skal skilles ut i en egen enhet.

I tillegg ønsker Frp et fond som kun skal investere i selskaper som driver med energi og miljøteknologi, og et eget fond som skal forvaltes av meglere.

– Vår finansformue bør brukes til å utvikle sterkere finansmiljøer i Norge. Kapitalmiljøene i for eksempel Bergen, Trondheim og Stavanger bør drive mer aktiv forvaltning med en liten andel av fondet, mens hovedfondet bør drive mer med passiv forvaltning etter en indeks, sier Solvik-Olsen til riksavisen.

– Oljefondet uten velutviklede børsnoterte aksjemarkeder
Partiet ønsker også et eget fond som skal ta høyere risiko og investere i prosjekter i verdens fremvoksende markeder.

– Statlige Norfund gjør allerede dette i dag med stor suksess, mens Oljefondet i liten grad er inne i slike land fordi de ikke har velutviklede børsnoterte aksjemarkeder, sier Solvik-Olsen til Aftenposten.

Ifølge avisen ønsker Krf å opprette ett fond for investeringer i fattige land og ett miljøteknologifond. Høyre er også åpen for å dele Oljefondet – ett som investerer i aksjer og ett som investerer i gjeldspapirer. Venstre ønsker at en større del av fondet investeres i fattige land.

Et argument for å ha flere fond er, ifølge Høyre, at de kan konkurrere med hverandre og at det derfor er lettere å vurdere oljepengeforvalternes prestasjoner. Solvik-Olsen tror opposisjonen vil kunne enes om en ny struktur for Oljefondet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger