Publisert 7. august 2006

Selv som nabo til oljefunnet Goliat har Hasvik kommune lenge vært skeptisk. Nå har et enstemmig kommunestyre vedtatt at de skal sette full fart inn i oljealderen.

– Vi har enorme arealer, er nært oljefeltene og trenger de positive ringvirkninger oljeindustrien vil gi, sier ordfører Geir Iversen (Sp). Han mener flyplassen og gode havner også er et pluss skriver aftenposten.no.

I løpet av den siste tiden har kommunen hatt besøk av både oljeselskaper og leverandørindustrien. Flere lukter på mulighet til å etablere seg på kommunens industriarealer. Man vurderer også Dønnesfjord, nord på Sørøya, som et mulig ilandføringssted for olje.

– Vi ønsker oss et beredskapssenter, og ser gjerne at utstyrsleverandører og verksteder etablerer seg her. Hasvik stiller også arealer til disposisjon for forskning, blant annet på oljeforurensning, om noen ønsker det, sier Iversen.

Det Hasvik krever tilbake er arbeidsplasser, og at for eksempel oljeselskapene utdanner lokal ungdom til yrker industrien trenger. Fiskerikommunen krever også at miljøet ikke blir ødelagt, og at fisken i havet overlever til kommende generasjoner.

Oljeselskapet Eni er driftsansvarlig på Goliat-feltet. I høst skal de bore to brønner for å lære mer om funnet. Eni har besøkt Hasvik flere ganger, vært på befaring og hatt møter med kommunen.

– At Hasvik tar initiativ, er veldig positivt, og kan åpne for muligheter. Sørøya ligger strategisk til i forbindelse med Goliat, sier Helge Sørås, samfunnskontakt i Eni. Han understreker at selskapet er på jomfruelig grunn i nord, og planlegger nå å spre sin aktivitet fra Nordsjøen og Mørekysten til Barentshavet.

– Vi er midt inne i en beslutningsstrøm nå. Foreløpige estimater viser at Goliat kan inneholde minst 250 millioner fat olje. Om vi starter opp, vil produksjonstiden bli minst 12-15 år, sier Sørås til aftenposten.no.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger