Ønsker ikke et pendlerfylke

Publisert 15. juli 2013

Finnmarks fylkesordfører, Runar Sjåstad, ønsker alle oljeselskaper velkommen til Finnmark, men et rent pendlerfylke ønsker han ikke.

I juni var en Aalborg-delegasjon i Stavanger for å diskutere regionens behov for arbeidskraft. Finnmarks fylkesordfører mener at arbeidskraft fra fjern og nær er positivt, men med modifikasjoner.

– Må bygge kompetanse på stedet
– Det vi ser nå er at det satses ganske ensidig på Harstad, mens ressursene ligger lenger nord og øst. Harstad er viktig, men vi ønsker ikke at det skal resultere i at kompetansen kun flys inn og ut, og at alle viktige beslutninger tas utenfor fylket. Det er viktig at man bygger kompetanse på stedet også, sier Sjåstad.

– Det er ikke noe nytt at eierinteressene har vært andre steder. Det har man sett i andre næringer. Når man er ferdig med en driftperiode, så sitter man igjen med ulemper som kan innebære at kompetansen på stedet ikke kan omstille seg.

Sjåstad understreker at dette ikke dreier seg om proteksjonisme. Alle som vil være med å bygge landsdelen er positivt, enten om de er her i lange eller korte perioder.

– Finnmark er avhengig av pendlerne, og vi trenger virkelig Rogaland-miljøene. Det hadde vært ødeleggende om andre næringer ble tømt for arbeidskraft. Jeg er godt fornøyd med jobben Statoil har gjort i Harstad, og det samme mener jeg om Enis arbeid i Goliat-feltet. Vi ønsker mer av det vi allerede har.

Vil ta større del i etableringene
Fylkesordføreren gledet seg stort i februar i år da det ble klart at Skrugard-oljen skulle ilandføres til Veidnes i Nordkapp kommune. Den gang som nå, ønsker han lokale og regionale ringvirkninger.

– Vi ønsker alle oljeselskaper velkommen til Finnmark. Fylkeskommunen vil være en aktiv pådriver for at dette skal skje sammen med kommunene, sier han.

– Finnmark kan ikke akseptere at vi ikke får ta større del i oljeselskapenes og leverandørindustriens etableringer. Vår ungdom skal kunne bo hjemme og jobbe i næringa. Driftsmiljøer skal etableres i større utstrekning enn i dag, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger