Opec+ enige om forsiktig økning i oljeproduksjonen på nyåret

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
NTB
Publisert 3. desember 2020
Oljekartellet Opec, Russland og flere andre samarbeidsland er enige om å øke oljeproduksjonen fra januar, men økningen er mindre enn ventet.

Den totale økningen blir på 500.000 fat olje per dag, heter det i en uttalelse fra energidepartementet i Kasakhstan torsdag kveld.

De 13 Opec-landene møttes først mandag denne uken. Men landene slet med å bli enige, og først torsdag kom beskjeden om at en avtale var på plass, en avtale som også inkluderer Russland og flere andre oljeproduserende land som står utenfor oljekartellet.

Observatører sier utsettelsen viste at det var vanskeligere å bli enige enn det man hadde trodd.

Den forrige avtalen innebar et samlet kutt i oljeproduksjonen på 7,7 millioner fat per dag, med et noe mindre kutt på 5,8 millioner fat per dag fra 1. januar.

Koronapandemien førte tidligere i år til et kraftig fall i etterspørselen etter olje. I våres stupte prisene, og etter harde forhandlinger i april greide Opec+, som blant annet inkluderer Russland, å bli enige om drastiske produksjonskutt for å demme opp for oljeprisfallet.

I november har prisen på råolje økt med 25 prosent, og dette har sammen med positive nyheter om koronavaksiner ført til at enkelte land var skeptiske til behovet for å fortsette de harde produksjonskuttene.

Ett annet stridstema er hvorvidt alle landene har holdt seg til avtalen, samt utviklingen i tre medlemsland som det ble gjort unntak for, Libya, Iran og Venezuela.

Siste fra forsiden

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger