Publisert 4. februar 2000

Oljeprisen faller kraftig, noe som har ført til at OPEC -landene ønsker en minimums oljepris på 100 dollar fatet. Det kom frem under et OPEC-møte i Wien denne uken.

I løpet av de siste fem årene har råoljeprisen hatt en stigende kurve, med en topp på 147 dollar per fat i midten av juli i år. Dette har ført til en vidstrakt bekymring blant forbrukere og produsenter om en økonomisk usunn vekst.

Men den svimlende prisøkningen har nå blitt fulgt av et like bratt fall, med priser på rundt 110 dollar fatet. Dette har ført OPEC landene til å vurdere den ønskede prisen for den vitale oljeeksporten.

Iran og Venezuela har gjort det tydelig at de anser 100 dollar fatet som en nedre smertegrense, noe som ble ansett som en farlig høy pris av eksperter tidligere i år.

I tillegg til OPECs prisønsker er kostnadsstrukturen for oljeindustrien også en viktig aktør under fastsettelsen av oljeprisen.

Eksperter mener at 65 dollar per fat er den marginale prisen for produksjon, noe som betyr at hvis prisen lavere enn denne grensen blir videre produksjon ikke gjennomførbart, og videre føre til mangel på forsyning og et videre press på oljeprisen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger