Publisert 14. desember 2006

Opec har blitt enig om å kutte produksjonen med ytterligere 500.000 fat per dag fra 1. februar. Angola tatt opp som nytt medlem i oljekartellet.

NTB/Petro.no

– Vi er forpliktet til å forsyne markedet, men vi ønsker å etablere en balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier OPEC-sjef Edmund Daukoru.

Kuttet skal tas fra Opecs produksjonsmål på 26,3 millioner fat per dag, som ble besluttet på Doha-møtet i oktober. Ifølge dn.no viser ferske tall fra Lloyd’s Marine at Opec i stor grad har gjennomført kuttene som ble besluttet på det forrige møtet. Nyhetsbyrået Reuters skriver at eksporten fra Opec-landene har falt med 1,1 millioner fat per dag de siste seks ukene.

Angola er enstemmig blitt godkjent som oljekartellets tolvte medlemsland, og vil få status som OPEC-land fra og med 1. januar, ifølge en uttalelse fra organisasjonen.Forrige gang Organisasjonen av oljeeksporterende land økte medlemstallet, var i 1975, da Gabon ble med. Gabon valgte senere å gå ut av kartellet.

OPEC-landene har den siste tiden gitt ulike signaler om hvilket produksjonsnivå gruppen ønsker seg, men mange har gitt uttrykk for at de synes produksjonen er for høy. Det så først ut til at produksjonskuttet ville bli satt i verk 1. januar. Hensyn til oljeimporterende land førte imidlertid til at OPEC utsatte kuttet med én måned.

Oljeprisen på børsen i New York steg med 1,20 dollar til 62,57 dollar fatet etter at avgjørelsen ble kjent torsdag. Også hovedindeksen på Oslo Børs steg markant som følge av det planlagte produksjonskuttet, som ble vedtatt under OPEC-landenes møter i Abuja i Nigeria.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger