Publisert 4. februar 2000

Operatørenes forening for beredskap (OFFB) finnes i teorien ikke dersom det skjer en hendelse. Da inngår OFFB som en del av operatørens beredskapsorganisasjon. Ifølge daglig leder og beredskapsleder Ole Jacob Haug i OFFB er samarbeid nøkkelen.

Her håndteres de fleste hendelser, ifølge daglig
leder og beredskapsleder Ole Jacob Haug i OFFB.
(Foto: Lars Kristian Aalgaard)
Medlemmene:
Centrica, Det Norske, Wintershall, E.ON E&P Norge AS,
OMV, Rocksource, Maersk Oil, GDF Suez og Noreco.

OFFB har:
Fem vaktlag, bestående av Beredskapsleder og
stabsleder fra OFFB og fire faste koordinatorer fra
Proactima.

* 50 Callhandlere for pårørende (resque med).

* Fem trente mottakssenter for evakuerte og pårørende

langs kysten samt vaktlege på hver lokasjon.

* Et omsorgssenter for pårørende.

(Petromagasinet nr 4, 2012:) – Det er et enormt fokus på at ting skal gå bra blant operatørene på norsk sokkel og operatørene trener mye med oss for at vi sammen skal bli gode, sier Haug.

Når det skjer en hendelse på sokkelen blant OFFBs medlemmer er det feltsjefen (OIM) som varsler Hovedredningssentralen (HRS), naboinnretninger og fartøy i området.

Andrelinje
Neste telefon går til OFFB, som er en andrelinjeorganisasjon. Det vil si at de koordinerer tiltak, ressurser og tjenester i forbindelse med nødsituasjoner og uønskede hendelser.

OFFB varsler deretter nødvendige instanser og blir som en del av operatøren. Beredskapslederen har da myndighet til å ta nødvendige avgjørelser og beslutninger på vegne av operatøren.

– Kjernevirksomheten til foreningen er god beredskap, trene mot beredskapshendelser og håndtere hendelser, sier Haug.

Operatørenes forening for beredskap har vært i operasjon siden mars 2010, de har øvet og trent opp mot ti forskjellige operatører, og har hatt beredskap for rundt 30 operasjoner.

– OFFB er organisert som en forening som alle operatører på norsk sokkel kan bli medlem i. Vi har profesjonalisert beredskapen i et ikke-kommersielt og brukerstyrt miljø, hvor medlemmene samarbeider om å utvikle beredskapen og egen og hverandres kompetanse, sier han.

Finansiering
Med et budsjett på rundt 40 millioner kroner er OFFB også en non-profit organisasjon.

– Et av målene som er gitt meg er å ta initiativ for å bidra med beredskapstiltak som kommer hele næringen til gode. Den årlige Storøvelsen er et av disse initiativene, sier Haug.

OFFB har en innmeldingsavgift, en årsavgift og en døgnavgift som skal dekke organisasjonens utgifter. årsavgiften er en tredjedel av budsjettet, og deles på antall medlemmer. Døgnavgiften for å gå beredskap for en boreoperasjon er to tredjedeler av budsjettet.

Samtidig er det reduserte avgifter for brønner i produksjon, og alle tjenester levert av OFFB inngår i medlemsavgiften.

– Nye operatører får større oppmerksomhet for å få dem opp på et godt nivå. Vi ønsker operatører med et langsiktig perspektiv, og det er medlemmene våre, sier Haug.

I dag består OFFB av ni medlemsselskaper, fra totalt seks land, som opererer på norsk sokkel. Organisasjonen har 13 fast ansatte som er daglig leder, en leder for kompetansesenteret, fem beredskapsledere, fem stabsledere og en administrativ konsulent.

Under hendelser har organisasjonen også et callsenter som pårørende kan ringe. Informasjonen som gis her er den samme som media får.

øver på hendelser
Hver dag kjører OFFB opp systemet og tester alt utstyret. Samtidig oppdaterer de seg på forholdene på riggene de overvåker, med blant annet værforhold og borerapporter.

Siden oppstarten har OFFB gjennomført en rekke øvelser fra små diskusjonsøvelser til fullskalaøvelser, og i fjor hadde organisasjonen cirka 120 øvelser med ulike rigger og operatører, mot forskjellige boreoperasjoner.

Hver brønn og operasjon er forskjellig, med bruk av ulike rigger.

– Derfor har vi øvelser til hver eneste operasjon, sier Haug.

Hans oppfatning er at de er godt trent for å håndtere de hendelsene som inntreffer.

– Men vi må videreutvikle og forbedre oss gjennom å lage større utfordringer under øvelser for å være best mulig forberedt, sier han.

– I tillegg har vi som andrelinje håndtert mer en 30 live hendelser og høstet erfaring gjennom disse.

Storøvelsen
OFFB har også noe de kaller Storøvelsen, hvor alle aktørene som er nødvendig i en reell situasjon spiller seg selv.

– For de som har mobilisert i forbindelse med hendelser har deres erfaring vært at treningen og øvelsene vi har gjennomført har vært riktige og fornuftige.

I år er det andre gang øvelsen gjennomføres. årets øvelse vil skje 15. november med Wintershall som operatør, og med operasjon utenfor Kristiansund. Planleggingen starter allerede ett år i forveien, og hensikten er å trene på hvordan et scenario kan utvikle seg, hvor hver instans får utfordringer som de vil ha nytte av å trene på.

– I år vil vi trene på storulykke med håndtering av berørt personell, sier Haug.

– Når en hendelse skjer må vi først finne ut omfanget av hendelsen, og hvilke ressurser vi trenger. Er det nødvendig å kalle inn alle instanser ringer vi et nummer og legger inn en talebeskjed. Deretter får alle som skal tilkalles en telefon med den automatiske talebeskjeden, forklarer Haug.

– Da skal folk være på plass på beredskapssenteret innen en time. Men som regel er alle her i løpet av 30 minutter.

– Målet er større og bedre beredskap for alle, avslutter Haug.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger