Publisert 5. april 2013
Naxys utvikler og leverer akustisk teknologi for undervannslekkasjedeteksjon og tilstandsovervåking på havbunnsinstallasjoner. Deres siste oppfinnelse, «Naxys Droplet Leak Detector» (Naxys DLD), skal detektere de små lekkasjene.

, Stian Bentsen, commercial manager i Naxys, mener tidlig varsling er nøkkelen til å kunne avverge og begrense uønskede hendelser. (Foto: Naxys)

Denne artikkelen står på trykk i Petromagasinet , 2, 2013.

Teknologien baserer seg på undervannsakustikk hvor man lytter under vann.


– En undervanns lekkasjedetektor er et sensorsystem som lytter etter lyden av en lekkasje, og gir operatøren tidlig varsling i tilfelle en lekkasje fra undervannsinstallasjonen. Samtidig vil man få informasjon om hvor lekkasjen har oppstått og utviklingen av lekkasjen, sier Stian Bentsen, commercial manager i Naxys.

Stor interesse
Personer som hadde jobbet med undervannsakustiske løsninger for sjømilitære formål etablerte Naxys i 1999. I september 2012 ble de kjøpt opp av GE.

– Vi opplever en veldig stor interesse for teknologien vår. GE har høyt fokus på teknologi, har folk over hele verden og et stort kontaktnett som gir oss veldig store muligheter.

Selskapet har levert utstyr til flere av verdens ledende oljeselskaper.

– Statoil har vært vår viktigste og største sluttbruker, og de har vært ledende i å ta i bruk undervanns lekkasjedeteksjon, sier Bentsen.

– Kan lytte over store områder
– Det som er fascinerende med lyd under vann er at det brer seg over store avstander. Det du kan høre i luft kan du med sikkerhet høre i vann – bare over enda større avstander. Vi kan lytte over store områder, sier han.

Naxys’ lekkasjedeteksjonssystem kan høre lekkasjer fra en hel installasjon samt nærliggende infrastruktur. Teknologien er i tillegg brukt for tilstandsovervåking av undervannsmaskineri og prosesser.

– Produksjonsanleggene for olje og gass på havbunnen blir mer og mer avanserte. Ved å lytte til utstyr på installasjonene vil man tidlig oppdage unormale tilstander. Naxys system benyttes til overvåking av tilstanden til for eksempel undervannspumper, hvor avanserte algoritmer automatisk lærer seg normaltilstander og gir varsel om noe endrer seg utover det normale, sier Bentsen.

– Vi har levert og utviklet systemer i mer enn ti år, og utvikler produktene kontinuerlig. Det ligger mye arbeid bak der vi har kommet i dag.

Dråpeteller
Det siste tilskuddet av produkter er en dråpedetektor, kalt » Naxys Droplet Leak Detector » .

– Dette er hva vi kaller en ”lokaldetektor” som kan detektere veldig små lekkasjer i nærheten av kritiske punkt, som for eksempel et ”x-mas tree”. ”Naxys Droplet Leak Detector” har under testing vist meget god evne til å detektere veldig små lekkasjer, sier Bentsen

Installert i Barentshavet
Naxys’ teknologi er blant annet installert i Barentshavet.

– Det er definitivt en teknologi vi mener bør være til stede for å gå inn i arktiske områder. Tidlig varsling er nøkkelen til å kunne avverge og begrense uønskede hendelser. Våre løsninger vil utgjøre en viktig brikke i det å kunne ha en sikker oljeutvinning i arktiske strøk, sier han.

– Kombinasjonen av undervanns akustisk lekkasjedeteksjon og tilstandsovervåking gir beskyttelse av både miljøet og havbunnsinstallasjonen. Lyd forteller veldig mye av hva som foregår.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Sokkelforhandlingene er i gang: – Forventer et solid økonomisk oppgjør

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger