Publisert 4. februar 2000

OPPDATERT: Statoil avviser nyheten om at stigerøret som sprang lekk på Visund hadde falske sertifikater.

I morgentimene i dag har det sirkulert en NTB-sak i norske medier om at stigerøret på Visund som sprang lekk på lørdag var av samme type som Statoil har oppdaget falske materialsertifikater til. Det stemmer ikke, ifølge Statoil:

– De falske sertifikatene gjelder en underleverandør til NKT Flexibles, mens de fleksible stigerørene på Visund er levert av Technip. Vi har også klarert med Technip at de ikke har brukt samme underleverandør som NKT Flexibles, sier Ola Ander Skauby, pressekontakt i Statoil til Peto.no.

Ifølge nyhetstjenesten mistenker Danske NKT Flexibles at en underleverandør har levert smidde deler av karbonstål som brukes på stigerør, som ikke er så sterkt som materialsertifikatene tilsier. DN.no melder at Statoil har seks slike stigerørsdeler montert, montert på blant annet Snorre, Visund, Veslefrikk og Norne.

– Hendelsen på Visund oppstod som følge en feil i coflon-koblingen på et et fleksibelt stigerør, sier øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, og utdyper:

– Det er for tidlig å si noe om hva som var årsaken til lekkasjen, men problemstillingen med disse stigerørene var kjent, og dette stigerøret var også stengt ned for nærmere inspeksjon. Problemet gjelder i utgangspunktet på Njord og Visund, fordi dette er det eneste stedet det ser ut til at stigerørene har blitt operert utenfor rørenes tåleevne, sier Michelsen til Petro.no.

Under trykkavlasting av stigerørene skapes det et undertrykk i disse, og det er et slikt undertrykk disse rørene har blitt utsatt for.

– Det har ikke oppstått et brudd i ledningen, men denne prosessen har trolig ledet til at lekkasjen oppstod, sier Michelsen til Petro.no.

De forfalskede sertifikatene ble oppdaget 1. mars, og både Statoil og Petroleumstilsynet jobber for å få oversikt over materialjukset på norsk sokkel.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger