Publisert 8. februar 2006

EU-kommisjonen ønsker at EU- og EØS-land fjerner restriksjoner på arbeidsinnvandring.

NTB

Det er mange gode økonomiske argumenter for at restriksjoner på fri bevegelse av arbeidskraft i EU- og EØS-området bør oppheves, mener EU-kommisjonen. Onsdag vedtok Kommisjonen en rapport som legger økt press på medlemslandene for ikke å forlenge restriksjonene når de utløper i vår.

Rapporten viser ifølge Kommisjonen at «arbeidstakernes mobilitet fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa til de 15 gamle medlemsstatene i overveiende grad har hatt positive virkninger».

De fleste «gamle» EU-landene, og EØS-landet Norge, innførte overgangsregler for arbeidsinnvandring da EU og EØS ble utvidet med ti nye medlemsland 1. mai 2004. Det skyldtes frykt for at billig arbeidskraft fra de fattigere landene i øst skulle oversvømme arbeidsmarkedene i vest.

EU-kommisjonen mener det ikke har skjedd, og viser til tall fra Sverige, Storbritannia og Irland, som var de eneste landene som ikke innførte restriksjoner.

– Land som ikke har innført restriksjoner etter mai 2004 har hatt stor økonomisk vekst, fallende arbeidsledighet og økt sysselsetting, heter det i Kommisjonens rapport.

Det er medlemslandene, og ikke Kommisjonen, som skal avgjøre om overgangsordningen for arbeidsinnvandring skal forlenges i de ulike landene. Landene må bestemme seg innen 30. april.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger