Publisert 4. februar 2000

(OE2009) Den britiske service- og operatørgiganten Petrofac har hatt et eventyrlig første halvår i 2009, tross finansklemma. Norgeskontoret fikk en plutselig direksjonsendring.

OPPGANG: Petrofac går finanskrisen midt imot,
og øker sin omsetning betraktelig. Her er
selskapets konsernsjef, Ayman Asfari
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

LAVERE PROFIL: Petrofacs Norgeskontor har fått
en ny lavere profil, sier selskapets administrerende
direktør, Bill Dunnett, til Oilinfo
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

Petrofac har, i motsetning til flere av sine samtidige, klart å holde skuta godt over vannet under finanskrisen. Under årets Offshore Europe i Aberdeen presenterte selskapets konsernsjef, Ayman Asfari, tallene for siste halvår. Det er imponerende tall basert på en spesiell forretningsmodell:

– I løpet av første halvår 2009 har Petrofacs ordrebok vokst til 8,4 milliarder dollar, hvorav 5,8 milliarder ble landet i første halvdel av året. Så lang i andre halvår har nye 0,6 milliarder dollar blitt lagt til. Det har ført til en netto økning i profitt på 20 prosent, og vi har nå solide 900 millioner dollar i banken, forteller en tydelig fornøyd konsernsjef, Ayman Asfari.

Godt posisjonert
– Vi er godt posisjonerte i nøkkelaspekter av markedet, og har derfor klart å ri finanskrisen ganske godt, mener Asfari. Selskapet har fingrene i en rekke disipliner og forretningsområder, og i tillegg til å være en feltoperatør, har Petrofac egne serviceavdelinger, ingeniørdivisjoner, opplæringssentre, MMO-divisjoner og mer.

– Litt av hemmeligheten bak vår vekst er også at vi ikke er avhengige av å øke reservene for hvert år, men via vår investeringsmodell og markedstilnærming er vi heller i stand til å redusere kostnader for oss og våre partnere, sier Asfari. Dette gjør de blant annet ved å modifisere eldre installasjoner for nye felt, noe som er svært mye billigere enn å investere i noe helt nytt.

– Et godt eksempel på dette er Don-feltet på britisk sokkel, hvor vi sparte 5-600 millioner dollar på å modifisere en eldre rigg og leie den inn på en oljeprisbasert tariff, forklarer Asfari.

Et norsk unntak?
I 2008 åpnet Petrofac sitt første Norgeskontor i Stavanger, til stor fanfare, med ordførertale og store forhåpninger. Litt over et år senere legger man merke til at profilen har vært lav og kunngjøringene få.

– Vi gikk litt feil ut på det norske markedet; ikke helt på den måten vi egentlig ønsket. Det har ført til noen endringer i ledelsen, og en ny tilnærming. Fra nå av vil vi satse på å nøysommelig vurdere markedet, og la ting løsne mer etter hvert. Det er det som er Petrofacs metode, sier Petrofacs administrerende direktør, Bill Dunnett, til Oilinfo.

Det har blant annet ført til at mannen som i sin tid var prosjektleder for den norske satsingen, har blitt erstattet. Rollene til de andre lederne i det norske selskapet er han usikker på, både nå og i fremtiden. Det har vært et fokusskifte for det norske kontoret, sier Dunnett, men understreker at de er der for å bli.

– Vi håper nå ting virkelige skal løsne på norsk sokkel innen de kommende seks månedene, legger han til.

– Dere lanserte dere stort som en brown field-operatør ved ankomsten på norsk jord. Er det en utfordring at StatoilHydro ikke er veldig villige til å selge unna sine eldre eiendeler?

– Vi har en veldig god dialog med StatoilHydro, og har blant annet jobbet med dem på prosjekter i Algerie. De vet hva vi kan. Vi har for så vidt en god tome med alle de store, gamle aktørene på norsk sokkel: ConocoPhillips, ExxonMobil og BP. Det er helt klart muligheter for oss der i fremtiden, sier Dunnett til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger