Publisert 4. februar 2000

Fagforeningene er beredte på å vente, vente og vente. – Da vinner vi til slutt frem, sier Leif Sande i Industri Energi.

Safe, Industri Energi og Lederne valgte i dag å ikke trappe opp streiken, men å fortsette på samme nivå.

– Det vi vet sikkert er at hvis vi holder dette oppe, og får lov til å holde dette oppe, kommer vi til å vinne frem over tid, sier Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi.

De tre fagforeningene har i dag hatt møte i Stavanger, for å finne ut om de skal trappe opp den pågående streiken, eller ikke.

– OLF har ikke villet vike på et komma. Da må vi gjøre det sånn. Og som det ser ut nå, kommer ikke myndighetene til å gripe inn.

Lockout er et spørsmål som arbeidsgiverorganisasjonen kan vurdere. Sande hadde ikke satt pris på om dette virkemiddelet ble tatt i bruk.

– Det hadde vært det samme som å ta Norge til gissel, sier han til Petro Media News.

De tre fagforeningene forteller videre at de er interesserte i å komme til en løsning.

– Men den viljen vi har sett til nå har vært latterlig, sier Safe-leder Hilde-Marit Rysst til Petro Media News.

– Hvis du klarer å skrive dette, så er det ganske beskrivende, sier Sande og peker tommelen mot bakken.

Også Per Helge ødegård, hovedtillitsvalgt for Statoil, og representerer Lederne, synes i tillegg at tonen OLF har holdt gjennom konflikten, har vært dårlig.

– Det er veldig konfliktsskapende å komme med propaganda og ukorrekte opplysninger, som for eksempel at lønningene ligger på en million i året. Det har vært et voldsomt trykk fra plattformene, med folk som spør om de får lov til å streike, sier han.

Safe på sin side mener at fagforeningene rammer hardt, og mener at det kun er 120 som streiker av de over 700 som er tatt ut i streik.

På dag ti i streiken velger fagforbundene nok en gang å ikke trappe konflikten. I morgen vil vi være oppe i to milliarder kroner i kostnader som følge av streiken, skriver OLF på sine nettsider.

– Konflikten er fastlåst, OLF har ikke mandat til å tariffeste pensjon utover AFP, kravet kom første gang i 1980, men det er fremdeles like umulig å innfri. Dette må avgjøres på bedriftsnivå, sier Jan Hodneland i OLF.

– Av de 708 ansatte som er tatt ut i streik er det kun 120 som faktisk streiker og ikke får utbetalt lønn. Resten har enten friperiode, eller roller som gjør at de er en del av sikkerhetsbemanningen. Derimot er hundrevis av ansatte i leverandørindustrien permittert. Dermed rammer de streikende i tillegg til egen arbeidsgiver og staten, sine kolleger i leverandørindustrien, som blir uten lønn nå ved inngangen til sommerferien, skriver OLF videre.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger