Opptur – på lengre sikt

Publisert 23. mai 2014

Bakgrunn: Riggmarkedet på norsk sokkel preges i dag av korte kontrakter og stor usikkerhet, vil styrke seg på sikt, men vi kan få konkurranse om riggene.

Dette var konklusjonen Rystad Energy landet på i sin februaranalyse av riggmarkedene på norsk og britisk sokkel.

Begrunnelsen var at analyseselskapet forventer at produksjonen fra norsk sokkel skal opp til nærmere 4,1 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Av dette skal 64 prosent komme fra felt i produksjon i dag, 19 prosent fra felt under utvikling, og de resterende 17 prosentene fra funn som ennå ikke er sanksjonert. Om dette skal realiseres, vil det kreve omfattende boreaktivitet.

På kort sikt vil utvinningsbrønner på feltene som i dag er sanksjonert være en sentral pådriver for rigg -og bore etterspørselen, mens utviklingen av de ikke-sanksjonerte funnene vil være en sentral drivkraft mot slutten av tiåret. De sistnevnte feltene vil de nærmeste årene kreve avgrensningsaktivitet også. I tillegg trengs det boring på produserende felt for å sikre maksimal utvinning, hvilket operatørene blir stadig mer opptatt av, ifølge Rystad Energy.

Fortsatt sterkt på leting

Innen letesegmentet vil det fortsatt være behov for rigger framover. Ifølge Oljedirektoratet (OD) ble det påbegynt til sammen 225 brønner på norsk sokkel i 2013. Av disse var 59 letebrønner, fordelt på 45 letebrønner (undersøkelsesbrønner) og 14 avgrensningsbrønner. De resterende 166 var utvinningsbrønner.

Med andre ord utgjorde leteboring 35,5 prosent av totalt antall brønner. Per 13. mai i år er det påbegynt 85 brønner, 60 utvinning og 25 letebrønner, hvilket betyr at letingen hittil står for 41,6 prosent av brønnene, så trenden holder seg. For 2014 har OD estimert at 52 brønner vil bli boret totalt.

Rystad sier i sin analyse at de forventer at leteaktiviteten vil å holde seg på høye nivåer, men miste markedsandelene mot produksjonsboring.

Vi får bruk for dem

Med dette som bakteppe mener Rystad at det på lengre sikt, definert som ”om 4-6 år,” vil være bruk for den borekapasiteten man får når antallet rigger på sokkelen vokser fra 36 til 49. Dagens marked virker usikkert, med bare 29 prosent av den tilgjengelige flåten på lange kontrakter, men på sikt vil etterspørselen utbalansere tilbudet. Kort sagt; vi har bruk for dem.

Ifølge Rystad synes den tilgjengelige kapasiteten tilstrekkelig for å møte den økende etterspørselen.

– Men, advarer de operatørene.

– Tilgjengeligheten vil bli utfordret av konkurranse fra andre regioner og pensjonering av eldre rigger. Bare mindre deler av den langsiktige kapasiteten er under kontrakt, og operatørene er nødt til å aktivt få på plass nye kontrakter i de kommende år for å sikre kapasitetsbehov.

Arktis blir konkurrent

Rystad får langt på vei støtte for sin oppfordring gjennom markedstallene North Atlantic Drilling presenterte i forbindelse med framleggingen av 4. kvartalstallene for 2013 tidligere i vår.

En oversikt utarbeidet av Fearnley Offshore, viser at mens 50 prosent flere av riggkontraktene på norsk sokkel var langtidskontrakter enn snittet internasjonalt i 2012, er nå bare 20 prosent flere av slutningene langtidskontrakter. Samtidig er gjennomsnittlig dagrate for alle typer flyterigger på en svakt nedadgående trend. Selv om rundt USD 440-450.000 for en 4.-generasjonsrigg og USD 450-500.000 for en 5./6.-generasjonsrigg er bra og høyere enn i UK, er det konkurranse på vei fra de andre sirkumpolare landene:

Til Karahavet
I slutten av 2012 ble det meldt at den gamle traveren ”West Alpha” skal til Karahavet og bore for for ExxonMobil . I North Atlantic Drillings 4. kvartalstall meldes det at dette skal foregå til en dagrate på USD 532.000, som kan bli USD 558.000 avhengig av visse performance-kriterier. Til sammenligning betaler Statoil USD 497.000 for den 22 år yngre ”West Hercules…”

Artikkelen står også på trykk i Petromagasinet nr 2 2014, som kommer ut 3. juni.

Interessert i rigg som tema? Sjekk ut den årlige Riggkonferansen i Stavanger 11.-13. juni.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger