Publisert 2. april 2008

Det russiske Sjtokman-prosjektet stjeler mye av oppmerksomheten i Barentshavet. Litt urettferdig, for det er mye spennede som skjer på norsk side også, sier Kåre Tormod Nilsen i programstyret for Barentshavkonferansen.,
Av Øyvind Midttun Kåre Tormod Nilsen.
(Foto: Pro Barents)

– Det skjer mye spennede i Barentshavet nå. Vi står foran en nye epoke, konstaterer Kåre Tormod Nilsen, styreleder og leder av programstyret for Barenstshavkonferansen.

Goliat-utbyggingen og funnene på Nucula-prospektet og Obesum-prospektet er tre av grunnene for Nilsens optimisme. I tillegg kommer rekordstor nominasjon av areal i Barentshavet til 20. konsesjonrunde og stor uttelling for Nordområdene i TFO 2007.

– 20. konsesjonsrunde viser at blant annet at selskapene har stor interesse for de minst utforskede områdene av Barentshavet. 119 av 301 nominasjoner er i Barentshavet. Men også de små aktørene kommer nordover nå. Flere småselskaper fikk tildelinger i Barentshavet i sist TFO-runde, sier Nilsen.

Optimismen råder. Og nettopp derfor synes Nilsen det er litt urettferdig at mulighetene på norsk side så ofte overskygges av Gazproms gigantiske Sjtokman-prosjekt.

– Ja, det er litt urettferdig at denne positive trenden faller slik i skyggen.

– Det er ikke tvil om at den russiske delen av Barenshavet er svært prospektiv, men på kort til mellomlang sikt er mulighetene og oppgavene flere på norsk side enn på russisk side, sier Nilsen, forøvrig geolog med fartstid fra Oljedirektoratet og Saga Petroleum.

Barentshavkonferansen avholdes i Hammerfest i siste halvdel av april. Det er tredje året konferansen arrangeres.

Nilsen trekker fram følgende høydepunkt fra årets program:

– Rudolf Ter Sarkisov, lederen for russiske Sevmornegtegaz, som blant annet vil fortelle om framdrift og status på Stjokmanutbyggingen. Videre vil Bengt Lie Hansen i StatoilHydro fortelle om deres syn på Sjtokmanutbyggingen. Konserndirektør Tore Torvund i StatoilHydro kommer også. Eni kommer, med toppledelsen fra Italia, og jeg regner med det betyr at de har tenkt å røpe mer om planene for Goliat-feltet. Jeg må også få lov å trekke fram Mark Shrimpton fra Canada. Han vil fortelle om hvordan canada har greid å stimulere til regionale ringvirkninger av oljeindustrien. Det blir interessant.

– Sneier programmet innom Snøhvit og utfordringene der?

– Vi er ikke så opptatt av Snøhvit, det jo på plass nå. Vi er mer interesserte i det ukjente, det som ligger foran oss, perspektivene. Det er det vi forsøker å løfte fram. De framtidige mulighetene i Barentshavet, sier Nilsen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger