Publisert 4. februar 2000

(Aberdeen) Det er mange smil og store penger i omløp under årets SPE Offshore Europe-konferanse i Aberdeen. Undersøkelser viser at bransjen har tro på nærmeste fremtid.

BEKYMREDE OPTIMISTER: Mange i bransjen tror på
oppgang i Nordsjøen i 2012, men enda flere er bekymret
for mangel på innovasjon, viser en undersøkelse utført av
GL Noble Denton(Foto: Line Viste)

GL Noble Denton tar hver store konferanse temperaturen på utstillerne og besøkende for å måle graden av optimisme og tanker om bransjens fremtid, og årets Offshore Europe-konferanse i Aberdeen er intet unntak.

En lys horsisont
Undersøkelser utført i Aberdeen denne uken viser at 57% av delegatene, spredt over en rekke land og segmenter, forventer at investeringene i Nordsjøen kommer til å stige i 2012. Dette er godt i tråd med kvalitative og empiriske undersøkelser utført av britiske Energt Indsutry Council, som til en hver tid holder oppsikt med alle offshoreprosjekter i verden.

Litt under en fjerdedel av messedeltagerne, 22 prosent, frykter en nedgang i Nordsjøaktiviteten, mens omtrent like mange, 21 prosent, ikke hadde noen formening.

– Dette viser at de siste månedenes fokus og bekymringer rundt ting som offshorebeskatning, gamle installasjoner og økte operasjonskostnader ikke ser ut til å spille nevneverdig rolle for bransjens generelle tanker om fremtiden, sier Pekka Paasivaara, styremedlem i GL Noble Denton, i en kommentar.

Den store fartsdumpen
Messedeltagerne ble også spurt om hva de tror vil være det største hinderet for videre vekst i bransjen. Der var svaret overveldende i favør av «mangel på vilje og satsing på innovasjon».

Hele 74 prosent, eller nærmere ¾, av de spurte svarte dette. De resterende 26 prosent av de spurte tror ikke manglende innovasjon vil bremse bransjeveksten.

Det virker dermed som om det er et generelt uromoment, gjennomgående i hele olje- og gassbransjen, at innovasjonsvilje og satsingen på forskning og utvikling er i ferd med å tørke bort.

Det er et faktum at større utgifter på andre områder, blant annet som en følge av strengere sikkerhetskrav, høyere lønninger og operasjonskostnader, har ført til kutt i forskningsbudsjettene hos flere store aktører, både operatører og leverandører.

– Det er bekymringsverdig, spesielt i en tid hvor innovasjon er vitalt for fremtidige omstillinger, sier Paasivaara.

Undersøkelsene ble gjennomført av Economist Intelligence Unit på oppdrag av analyse- og rådgivningsselskapet GL Noble Denton, og resultatene vil inngå i en ny rapport om bransjens ståsted og fremtidisutsikter som skal publiseres i januar 2012.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger