Ordfører: – Dette føles langt på vei som bedrageri
NTB
NTB
13. desember 2019
Illustrasjon: Statoil/Petroforsight 2030
Ordfører: – Dette føles langt på vei som bedrageri
NTB
NTB
13. desember 2019

Equinor dropper planene om en oljeterminal i Veidnes i Finnmark fordi det blir for dyrt. Ordføreren i Nordkapp mener de er blitt lurt og vil ha kompensasjon.

– Dette føles langt på vei som bedrageri. Vi har blitt lurt, sier ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp til NRK.

Fredag ble det klart at Equinor og partnerne Vår Energi og Petoro i Johan Castberg-feltet dropper ilandføring av olje og gass fra Johan Castberg-feltet. Dermed skrinlegges utbyggingen av en nedskalert omlastingsterminal for olje på Veidnes i Lebesby kommune i Finnmark.

Olsen i nabokommunen Nordkapp sier at han føler på en voldsom skuffelse.

– Absolutt alle i Finnmark, politikere, næringsliv, alle deler av samfunnet, hadde forventninger til fysiske investeringer, sier han til NRK.

Årsaken til at planene droppes er at det blir for dyrt. Det er mer lønnsomt å sende oljen fra feltene og rett til markedet, opplyser konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring Anders Opedal i Equinor i en pressemelding.

Vil ha kompensasjon

Til Nettavisen sier Nordkapp-ordføreren at de jobber for å finne ut hvordan lokalsamfunnet kan bli kompensert.

– Vi har blitt påført store kostnader. Jeg må tenke litt, men vi må se på mulighetene for å kartlegge konsekvensene og få en kompensasjon. Her har Stortinget også et ansvar, sier Olsen.

Også i Industri Energi er det stor skuffelse over at det likevel ikke blir en terminal på Veidnes.

– Det ville gitt lokale arbeidsplasser og store regionale ringvirkninger, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Han krever at Stortinget og regjeringen følger dette opp, og han får støtte fra Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

Krav til Stortinget

– Stortinget har hatt klare forventninger til at det legges til rette for ilandføring i Finnmark, slik at også nye funn kan skape aktivitet på land, sier Støre.

Ap-lederen mener regjeringen har sviktet i å legge forholdene til rette for ilandføring. Han kaller avgjørelsen en historisk tapt mulighet for industriutvikling og nye arbeidsplasser i Finnmark.

Lasse Fredheim i Høyre er også skuffet over Equinors avgjørelse, men stiller spørsmål ved Støres fordeling av skyld.

– Hvis han ønsker å overstyre Equinor så kraftig, så er det naturlige spørsmålet til Støre: Vil Ap kaste styret i Equinor? sier Fredheim.

Opedal i Equinor lover at de skal fortsette arbeidet med å sikre lokale ringvirkninger og arbeidsplasser fra feltet, både i utbyggings- og driftsfasen.

– Vi har virkelig snudd hver stein for å finne økonomisk gjennomførbare løsninger for en terminal, men har ikke funnet grunnlag for å fortsette med prosjektet, sier han.

Taper milliarder

Equinor og partnerne ville tapt flere milliarder kroner på å sende oljen til en terminal på Veidnes, ifølge Opedal.

Det gjelder både hvis man tar høyde for nåværende volum og for framtidige volum.

Med de nåværende volumene fra Johan Castberg og Goliat er tapet før skatt beregnet til rundt 3,6 milliarder kroner sammenlignet med oljeeksport direkte til markedet.

Dersom man inkluderer andre påviste volum fra Barentshavet, er tapet beregnet til i overkant av 2,8 milliarder kroner, ifølge Opedal.