Publisert 4. februar 2000

Neste måned forsvinner rundt halvparten av de 300 ansatte ved Apply Leirvik på Stord ut i permisjon eller i utleie til andre bedrifter. Ledelsen kikker nå på nye marked innenfor oppfølging av boligmoduler samt å tilby nye aluminiumsløsninger.

I dag leverer Apply Leirvik to nye boligmoduler i aluminium til Troll A-utvidelsen. Bedriften sikret seg kontrakt med operatørselskapet Statoil i 2007 til en verdi av 1,1 milliarder kroner, noe som gjør dette til den største enkeltkontrakten levert av bedriften.

24. september skal Apply Leirvik også levere fire mindre VSD-moduler (variable speed drive) til Statfjord C. Her har bedriften kontrakt med Baker Hughes til en verdi av om lag 35 millioner kroner. Utover de to kontraktene, har ikke stordselskapet flere, store prosjekter i vente.

Fikk mer kompetanse
Neste måned går om lag 100 ansatte ut i permisjon. I tillegg skal mellom 40 og 50 ansatte leies ut til andre bedrifter. Til tross for kraftig redusert arbeidskapasitet, ser bedriftsledelsen flere muligheter.

– Apply Leirvik, som nå er en del av Apply Gruppen, har ansvar for boligkvarter, men også sammenstilling av andre moduler som Apply Gruppen tar på seg. Tilgang på enda mer kompetanse gjennom Apply Gruppen i tillegg til vår egen spisskompetanse, gjør at vi kan nå et større marked enn før, sier Jarle Myklebust, prosjektleder ved Apply Leirvik, til oilinfo.no.

Han er ikke i tvil om at den kompetansen bedriften har bygget opp gjennom over 20 års arbeid med aluminium, er noe som kan utnyttes i større grad.

– Industrien har tradisjonelt levert stålkonstruksjoner til topside-installasjoner på norsk sokkel, men vi ser for oss at vi kan by på ulike installasjoner ved å bruke aluminiumskonstruksjoner, som er mye mer funksjonelle enn stål. Vi har løsningen klar, og vi er overbeviste om at vi vil bygge andre offshore moduler i aluminium om ikke mange år, forskutterer Myklebust.

Her er en av modulene som går ut i dag fra Apply Leirvik. (Foto: ELISABETH FIVELAND)

Fra vugge til grav
Han ønsker at bedriften etter hvert vil kunne tilby ulike tjenester innenfor oppfølging av boligmoduler.

– Vi ser for oss at vi skal gå i gang med å tilby et helhetlig produkt, der vi følger modulene fra vugge til grav. Med dette ønsker vi å tilby vedlikehold og ombygginger gjennom levetiden. Her finnes et nytt marked, legger prosjektlederen til.

Apply Leirvik, som opprinnelig het Leirvik Sveis, ble etablert i 1946 og spesialiserte seg på boligmodulkonstruksjoner i stål i 1974. På slutten av 1980-tallet etterlyste Saga Petroleum topside-moduler i aluminium, fordi de hadde vektproblemer på Snorre A.

Oljeselskapet lanserte ideen overfor Leirvik Sveis, som først kontant avviste ideen, men deretter gjorde helomvending.

– Vi gjorde mange grep, som vi i ettertid ser var riktige, deriblant at vi startet med egen prosjektering. I 1988 fikk vi kontrakt på 330 millioner kroner på å bygge boligmodul i aluminium uten å kunne materialet. Entusiasmen kom fort, og nå ser vi at det har vært en lykke, sier Myklebust.

Etter leveransen av Snorre A opplevde Leirvik Sveis flere år med ordretørke innenfor boligmodulmarkedet. I løpet av tre tørre år tok bedriften andre typer oppdrag.

– Vi videreutviklet designen og startet nyutvikling. Om vi hadde fortsatt med stål, hadde vi ikke klart å holde så høy grad av innovasjon. Aluminium er ikke bare vedlikeholds- og vektbesparende, men materialet er multifunksjonelt i forhold til å produsere ulike typer konstruksjoner, påpeker prosjektlederen.

Går internasjonalt
Han svartmaler ikke dagens ordresituasjon. Bedriften opplevde at markedet lå på et enda lavere gir ved inngangen til det nye millenniet.

– I 2000 var det enda færre prosjekter å by på enn det er i dag. Nå forbereder vi å konkurrere på utbygging av feltene Gudrun, Valemon, Eldfisk, Hild og andre mindre ting. Vi ser også for oss å by på internasjonale prosjekter, legger Myklebust til.

Apply Leirvik har foreløpig ikke levert aluminiumsmoduler til andre enn oljeselskaper på norsk sokkel, til tross for at designen er godkjent av US Coastguard.

Her er den andre modulen til Troll A-utvidelsen. Sammen skal de to modulene utgjør en hestesko rundt
eksisterende boligkvarter. (Foto: ELISABETH FIVELAND)

Større bredde
Rolf Hestenes, bransjesjef i Norsk Industri, sier han ser en klar tendens av at medlemsbedrifter nå tilbyr oljeselskaper en større bredde av produkter.

– Våre medlemmer går nå gjennom forretningsporteføljen for å levere bedre produkter til lavere priser. Målet er å bli enda mer konkurransedyktige, og dette gjelder alle selskaper som leverer til petroleumsindustrien. De ønsker å gi tilbud med størst mulig bredde for å få kontroll på produkter og tjenester, sier Hestenes til oilinfo.no.

Etter at flere topside-moduler gikk til utlandet, deriblant Ekofisk som gikk til Singapore og Goliat som gikk til Sør-Korea, har norske hovedleverandører fått opplevd ordretørke. Også for norske underleverandører, er dette merkbart.

– Når norske hovedleverandører ikke når opp i konkurransen, merkes dette av hele kjeden. Våre medlemsbedrifter ser på alle muligheter for å finne rimeligere løsninger, samtidig som sikkerheten og kvaliteten skal ivaretas, påpeker Hestenes. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Når norske leverandører skal konkurrere med utenlandske selskaper fra lavkostland, må vi finne løsninger på dette sammen med oljeselskapene. Norske leverandører leverer gode produkter og tjenester. Vi ser eksempler på at dette ikke alltid er tilfelle når produktene leveres fra utlandet, avslutter Hestenes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger