Publisert 4. februar 2000

Utgiftene galopperer for Ormen Lange. I 2003 var totale kostnader 66 milliarder kroner; nå er prislappen vokst til 107 milliarder.,

KOMPLEKS SUBSEA: Ormen Lange byr på
utfordringer på stort dyp. (Ill.: SHELL)

I fase I, som innebærer utbygging av landanlegget i Nyhamna, installasjoner offshore og gassledningen fra Aukra til Easington, Storbritannia, har utgiftene blitt 52 milliarder. Dette betyr ifølge Tidens Krav at fase II vil koste minst 55 milliarder kroner. Totalen i regnestykket blir da 107 milliarder kroner.

– Det har vært en ekstraordinær kostnadsutvikling i markedet både i forhold til utstyr, boring og mannskap, som vi nå tar høyde for i de fremtidige investeringene. Prosjektet vil bli gjennomført som planlagt. En rekke av disse kontraktene er ennå ikke inngått, og før de er signert er tallene kun et estimat som kan bevege seg, sier informasjonssjef Kitty Eide ved operatøren Shells driftssenter i Kristiansund.

Fase II innebærer boring av 16 nye brønner, i tillegg skal en ny brønnramme, muligens to, plasseres på veldig stort dyp, noe som igjen fører med seg behov for nye rørsystemer som skal legges utenfor Eggaraset, et komplekst, undersjøisk stup.

I tillegg til dette kan det bli behov for trykkstøtte for å holde produksjonen fra reservoaret i gang, skriver Tidens Krav. Løsningen med en kompressor plassert på havbunnen skal nå utredes.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger