Publisert 14. juni 2007

Menneskehandel, miljø og handelssamarbeid sto øverst på agendaen på et ministermøte i Østersjørådet i Malmö tirsdag.

NTB

Norge var representert på møtet av statssekretær i utenriksdepartementet Liv Monica Bargem Stubholt. Den viktigste saken på dagsorden var hvordan Østersjørådet kan brukes på en god måte i dag.
– Organisasjonen ble etablert i et Europa som så helt annerledes ut, verken Polen eller Baltikum var EU-medlemmer. Nå som mesteparten av kysten mot Østersjøen er EU-land, oppstår det spørsmål om hvilke oppgaver Østersjørådet egner seg for, sier Stubholt.

Miljøvern var et sentralt tema på møtet.
– Det er stor bekymring blant kyststatene fordi Østersjøen er svært forurenset. Det er også mye transport, ikke minst av olje, fra Russland gjennom Østersjøen som medfører risiko, sier Stubholt.

Østersjørådet diskuterte også tiltak for å motvirke menneskehandel, som rammer regionen både som avsender- og mottakerland. Blant tiltakene er å sørge for vekst i økonomien slik at kvinner og barn i utsatte land blir mindre sårbare for menneskehandel, forteller Stubholt.

Stubholt mener Østersjørådet er en viktig arena på grunn av sin deltakerkrets.
– I Østersjørådet er det få eller ingen spenninger mellom EU og Russland. Det er viktig for Norge å være med i en organisasjon der både Russland og store EU-land som Polen og Tyskland, som vi har viktige naboforhold til, samarbeider godt, tilføyer hun.

Østersjørådet er en organisasjon med røtter tilbake til 1992 som tar opp politiske og naboskapsspørsmål knyttet til Østersjøregionen. Både Norge og Island er med selv om vi ikke har kyst mot Østersjøen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger