Publisert 2. april 2008

Leder Per Østvold i Norsk Transportarbeiderforbund hadde ikke trodd at regjeringen var villig til å punge ut med opptil 5 milliarder kroner i året for å få til en AFP-løsning.,NTB

– Løsningen på AFP-spørsmålet ble helt annerledes enn hva jeg hadde sett for meg. Lønnsoppgjøret er overraskende dyrt for regjeringen, sier Østvold til NTB.

Regjeringen må betale mellom 2,5 og 5 milliarder kroner årlig i flere tiår for AFP-ordningen som kom på plass etter timer med hard mekling onsdag morgen.

– Når vi kommer til 2050 har nok regjeringen cashet ut 100 milliarder ekstra. Det kunne ha vært unngått med en AFP-ordning som ikke hadde omfattet alle, sier han.

– Gullkantet ordning
Sammen med forbundsleder Hans O. Felix i El & IT-forbundet var Østvold blant de steileste AFP-forkjemperne i LOs forhandlingsdelegasjon. Målet var å slå tilbake pensjonsforlikets såkalte arbeidslinje og levealdersjusteringer. Det lyktes ikke, men Østvold beskriver likevel ordningen som gullkantet.

– Alle som er omfattet av en tariffavtale med AFP som bilag vil nå få en pott som de selv kan velge når og hvordan de vil ta ut. Det betyr at alle kan jobbe så mye de vil ved siden av – uten avkorting. Det er en gullkantet ordning som LO aldri har bedt om, men som vi selvfølgelig ikke kunne si nei til. Mange av våre medlemmer vil komme bedre ut enn i dag, sier Østvold.

Utvalget gikk enstemmig inn for enighet med NHO om årets lønnsoppgjør like før klokken 5 onsdag morgen. Men streikefaren er ikke helt over. Først skal løsningen gjennom uravstemning blant LOs medlemmer. Og det blir ikke seier uten sverdslag, tror transportarbeidersjefen.

– Regjeringen har fått gjennomslag for arbeidslinjen og for noen er det en rød klut. Men jeg tror på et klart ja-flertall, sier han.

Fornøyd med lønn
Per Østvold vil være med på at LO har betalt for AFP-løsningen gjennom i bidra til et moderat oppgjør der rammene lå noe under det som var ventet på forhånd.

– Vi kom veldig godt ut av dette oppgjøret og solgte oss forferdelig dyrt. Dette ble kostbart for regjeringen, men heldigvis har Norge råd til dette, sier Østvold.

Hans O. Felix i El & IT-forbundet er enig:
– Om ramma er 5,6 prosent eller 6 er så sin sak, det viktige i dette oppgjøret var AFP. Samtidig støttet vi kravet om å bidra til de lavtlønte og når de fikk 3 kroner mer i timen, var uttellingen god. Det skal jo også være lokale forhandlinger, sier han.

Ifølge Felix var det klart like før midnatt at det kom til å bli enighet om AFP-spørsmålet. Selv om han er tilfreds med resultatet, erkjenner han at det har sine svakheter.

– Svakheten ved denne ordningen er at levealdersjusteringene ikke blir 100 prosent kompensert til evig tid. Men når vi fikk reddet årskullene fra 1948 til 1953 med full kompensasjon og sikret en gradvis innfasing parallelt med nye opptjeningsregler fra 2016 og 2025, er ordningen rimelig god, sier han.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger