Publisert 4. februar 2000

(OTC, Houston) årets Offshore Technology Conference i Houston, Texas, er over for denne gang. For stadig flere norske selskaper er konferansen en gyllen anledning til å besøke den amerikanske oljehovedsstaden uten å risikere å gå ned en blindgate.

I Houston: Magnus Birkenes og Bjørn Tore Bjørsvik

STøRRE: Den norske paviljongen
hadde et merkbart større område
å boltre seg på i år sammenlignet
med fjoråret (Foto: MAGNUS BIRKENES)

Norges oljehovedstads delegasjon, Stavanger, imponerte igjen til med et stort antall bedrifter med på laget. Mulighetsutvikler for energi og infrastruktur i Greater Stavanger, Birger Haraldseid, koordinerte deler av turen for gruppen, og sier både deltagelsen og den utenlandske responsen har vært bedre enn fjorårets:

– Delegasjonen fra Stavanger talte rekordmange 150 deltagere i år, hvorav rundt 25 prosent var førstegangsdeltagere. Mange av dem ser på dette som en god mulighet til å gjøre forretninger i Texas for første gang, og OTC fungerer slik sett som et sikkerhetsnett for dem. Vi ser at deltagere som har vært med før, raskt finner formen og sin egen vei å gå. I tillegg er nettverksaktiviteten innad i delegasjonen meget bra, sier Haraldseid til Oilinfo fra den norske paviljongens siste dag på messen.

Generelt god business
Flere norske bedrifter opplevde positiv respons fra utenlandske besøkende. Det er for så vidt ikke noe nytt i seg selv, men for flere var det betryggende å få bekreftet at ettervirkningene av finanskrisen begynner å slippe taket. Fjorårets konferanse var preget av sviktende besøk, restriktive budsjetter og nedtonede ambisjoner.

Norske Helifuel er ikke noen fysisk gigant, men begynner å få et ry blant utenlandske operatører. Nå kommer invitasjonene fra det lukrative brasilianske markedet.

– Vi ble spesialinvitert av arrangørene av en meget spesialisert messe for helidekk- og helifuel-utstyr, og presenterte våre løsninger og det norske standardregelverket for rundt 150 mennesker i Brasil, forklarer daglig leder i Helifuel, Oddvar østensvik, til Oilinfo fra den norske paviljongen på OTC.

– De er faktisk ganske imponerte over standardiseringen for helikopterfylling og tilhørende utstyr vi har på norsk og britisk sokkel, og uttrykker ovenfor oss et klart ønske om å harmonisere sine standarder med våre, legger østenvik til.

– Vi har fått flere relativt spesifikke forespørsler, og disse skal vi se nærmere på, forsikrer Håvardsholm.

PRODUKTIVT OTC: Tess, her
representert (f.v.) ved key account
managers Christian Hana og Magnus
Frøiland, eksportkoordinator Bent-Ole
Hilbert og sjef for forretningsutvikling
Knut Jølberg, har hatt det mest
fruktbare OTC på lenge.
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

Den norske slangespesialisten Tess har vært tilstede på OTC i flere år allerede, og key account manager Christian Hana sier at deres produkter, som i stor grad fokuserer på slangebehandling og slangerelatert sikkerhet, nå faller mer og mer i smak hos amerikanske aktører.

– Det kan virke som «Deepwater Horizon»-ulykken var en vekker, kommenterer Hana.

De gode ideene
OTC er utvilsomt underleverandørenes sandkasse, og flere norske selskaper benyttet uken til å lansere nyvinninger og teknologier med globale bruksmuligheter.

Deriblant også SeaFlex Riser Technologies, et forretningsområde i Kongsberg Oil and Gas Technologies, som denne uken lanserte en ny versjon av sitt Riser Management System (RMS) i Houston.

RMS-systemet for styring av stigerør, først lansert i 1997, er ment å spare både tid og penger for boreoperatørene, først og fremst gjennom kontinuerlig beregning av optimal posisjonering av riggen, noe som redusere laster og slitasje på boreriseren.

Den nye versjonen av RMS, drevet fram av ønsker fra en ny, stor ikke-offentliggjort brasiliansk kunde, skal være lettfattelig og enklere å bruke noen gang. Dette skal gi besparelser både i planleggings- og gjennomførelsesfaser. Nytt i denne versjonen, er blant annet muligheten for å plassere to rørstrenger i vannet samtidig, og koordinere og tilrettelegge for riktig posisjoneringsanbefalinger og råd for styring.

– Vi har også implementert det vi har kalt «joint tracker»; et system for overvåkning av elementene i borestigerøret i inspeksjonssammenheng, samt muligheter for å planlegge flere operasjoner samtidig. Det er rett og slett bedre muligheter for multitasking, forklarer Rune Haakonsen, president for SeaFlex Riser Technology, til Oilinfo.

ENKELT: Roxars nye standardsystem
for utskiftning av subseasensorer
har vært etterspurt av
operatørene (Foto: EMERSON)

Første SWD
Verdens første sampling while drilling (SWD)-verktøy, GeoTap, ble også presentert på OTC-konferansen i Houston. Den avgjørende testingen ble gjort på BG Norges Blåbær-letebrønn i blokk 34/1.

– Den store forskjellen på dette verktøyet og tidligere MWD/LWD (measuring while drilling og logging while drilling) – verktøy, er at dette faktisk tar prøver nedi brønnen. Du trenger ikke trippe ut, forklarer Jim Wilson, Halliburton Sperry Drillings prosjektleder, til Oilinfo.

– Dermed sparer du en wirelineoperasjon for å ta prøver av formasjonsvæskene. Han mener verktøyet vil revolusjonere nedihulls prøvetaking, da alt man trenger å gjøre er å stoppe boringen, så vil verktøyet, lokalisert i LWD – enheten, ta prøven direkte på stedet. Dette vil selvfølgelig spare tid og kostnader, og vil være særlig aktuelt for høykost-boreoperasjoner som dyp- og ultradypvannsbrønner.

Smart ekstraksjon
Roxar benyttet årets OTC-konferanse i Houston til å lansere sitt nye ROV Sensor Retrieval System.

Via sitt norske datterselskap Roxar, har Emerson i flere år levert verktøy for rask og effektiv utskiftning av sensorer i bruk på landbaserte felter. Etter to års ingeniørarbeid og planlegging lanserte selskapet denne uken systemet som vil forenkle utskiftningen av sensorer på store havdyp.

– Dette har helt klart vært en av de store trekkplastrene på vår stand her i år. Alle operatører er interessert i dette unike produktet vi nå lanserer. Bare tenk på at rundt 1.500 subseasensorer installeres globalt hvert år. Hvis bare halvparten av disse på et eller annet tidspunkt vil trenge service eller utskiftning, har vi et kjempemarked, sier Roxars Markedssjef for Subsea Flow Assurance, Clive Packman, til Oilinfo.

Roxars nye system er en standardisert løsning som ved hjelp av en standard ROV, en spesialdesignet kappe, hydraulikk og trykk kan skifte hele sensoren under vann i én operasjon; en operasjon som bare vil ta rundt to timer.

MANGE På LAGET: Birger Haraldseid i
Greater Stavanger hadde 150 norske
deltagere under sin paraply i Houston.
Det gikk meget bra
(Foto: MAGNUS BIRKENES)

– Dette er et så viktig verktøy at det burde være en naturlig del av API-standarden for subsealøsninger. For ti år siden var det gjerne et krav på 25 års levetid for sensorer av denne typen. Nå er det generelle kravet ofte 50 år, ettersom subsea blir stadig mer utbredt for flere felt. Det er mye større sjanse for at noe ryker eller blir utslitt over en femtiårsperiode, forklarer Ottar Vikingstad, Roxars VP for subsea, til Oilinfo.

Systemet har blitt til gjennom et Joint Industry Project støttet av blant andre Statoil, Emerson selv, BP, Chevron, Shell og Total, og sponset av det norske, statlige forskningsinitiativet Demo 2000. Statoil skal gjennomføre et pilotprosjekt i løpet av 2010, for siste finjusteringer. Systemet er likevel allerede nå klart for salg, og forhåpentligvis vil en ISO- og API-sertifisering være i boks innen utgangen av året.

Systemet er også utviklet og satt sammen i Norge, og fremtidig produksjon vil foregå også foregå her, bekrefter Packman.

Norsk prisras
I flere år på rad nå har norske selskaper stukket av med konferansens prestisjetunge «Spotlight on New Technology Award». I år var intet unntak, og både Aker Solutions, ReelWell og TS Group mottok pris for sine nyvinninger. I tillegg var flere av de totalt 13 vinnerne basert på norske underavdelinger og/eller ideer. Statssekretær i olje- og energidepartementet, Robin Martin Kåss, holdt den offisiell seremonitalen, og hans uhemmede skryt av den norske dominansen hadde god rot i virkeligheten.

Aker Solutions stakk av med en Spotlight on New Technology Award for sin nye topdrive MH MDDM 1000 AC

– Vi utviklet faktisk storebroren først, 1250-modellen; en topdrive designet for Transocean, og dype hull på dypt vann. De kom med en ny, kraftig maskin for sine boreskip i 2009, deres Discovery Class Drillships, som jobber i GoM, forklarer prosjektdirektør for produktutvikling i Aker Solutions, Arnt Aske, til Oilinfo.

– Denne nye, mindre 1000-modellen passer i de fleste derricker. Den er mer kompakt, er lett å retrofitte, og kan slik sett lett installeres på eksisterende rigger som ønsker å oppgradere sine boresystemer, legger han til.

STOLT: Statssekretær Robin Martin
Kåss skrøt av norsk teknologi under
årets OTC (Foto; MAGNUS BIRKENES)

Markedet for slike maskiner er stort, og den opprinnelige oppdragsgiveren, Transocean, har alene rundt 70 aktuelle rigger. Den første modellen er allerede på vei ut i markedet. MH MDDM 1000 skal produseres av Aker MH i Kristiansand, med unntak av girkassen, som settes sammen av Akers heleide datterselskap Aker Wirth i Tyskland.

Norske TS Group vant for sin nye vannrenseenhet (CFU), som kan forlenge felts levetid betraktelig.

– Dette er en kjempeflott anerkjennelse for oss, på den største og viktigste arenaen vi har. Denne prisen henger høyt, smiler visepresident for salg og markedsføring i TS Group, Kjell Hollen, til Oilinfo.

Hollen sier de har jobbet med utviklingen av den nye TST CFUen i to-tre år, gjennom deres datterselskap TS Technology, og de første fire anleggene skal leveres til en ikke offentliggjort asiatisk kunde i juli i år.

– Vi har også tester som pågår fortløpende nå, i Asia og Europa, og responsen har så langt vært meget god. Alle er interessert i reduserte utslipp, mindre vannmengder og forlenget feltlevetid. Faktisk ser vi nå på et tilfellet hvor vannmengden i brønnstrømmen er hele 90 prosent. Slike tilfeller er heller ikke enestående. Markedet er enormt, smiler Hollen.

Det norske boreteknologiselskapet Reelwell AS fikk sin andre Spotlight- pris på to år.

– Dette er selvfølgelig flott for oss. Det er en bekreftelse på at vi har utviklet en teknologi som vil ha stor påvirkning på vårt segment av industrien framover, sier Ove Hole, salg og markedsdirektør i Reelwell, til Oilinfo.

– Og det å få prisen to år på rad, er dobbelt gledelig, ettersom det viser at basisteknologien vår har mange applikasjoner.

årets pris får Reelwell for sitt RTS; Reelwell Telemetry System, et patentert system for nedihulls signal- og kraftoverføring, spesielt utviklet for MWD og LWD (measurement while drilling og logging while drilling). RTS byr på to-veis, sanntid kommunikasjon mellom overflaten og MWD/LWD – verktøyene. Systemet fungerer i flere medier, både gass, væske og blandinger, og opererer uavhengig av sirkulasjonen.

På vei opp og videre
årets OTC passerte 70.000 deltagere og besøkende; noen tusen flere enn fjoråret, som utvilsomt ble påvirket av både svineinfluensa og nedgangstider.

Konferansen er fortsatt leverandørenes fremste utstillingsvindu, til tross varmen, taxikøene og frykten for oljesøl langs kysten.

Denne artikkelen er hentet fra nyhetsbrevet Petronews Weekend, som blir sendt ut til 9.000 abonnenter hver fredag. Meld deg på gratis her . Petronews Weekend er et samarbeid mellom Petro.no og Oilinfo.no, som begge er en del av mediehuset PETROmedia as.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger