Publisert 4. februar 2000

Foreløpig må fornybarmarkedet tåle nedlatende kommentarer og manglende interesse fra store selskap. Men Fred. Olsen Ltd., Hydra Tidal og BlueTec satser store summer på tidevanns- og bølgekraft.

FORTøYDE FLYTERE: BlueTecs tidevannsflytere fortøyes til havbunnen. (Illustrasjon: BlueTec)

– Vindkraft er på det stadiet olje- og gassindustrien var for 20 år siden, uttalte Tore Gulli, prosjektdirektør i Fred. Olsen Ltd, under Marinteknologikonferansen i Bergen forrige uke.

Selskapet har lang fartstid innen bygging og drift av vindkraftfarmer, men for ni år siden begynte Fred. Olsen å studere bølgekraft. Gulli tror det må mye prøving og feiling til, før ny teknologien kan tas i bruk.

– Vi har fått noe støtte fra myndighetene, men bølgekraft har ikke fått særlig god respons fra industrien. Vi har fått noen nedlatende kommentarer fra større selskap, men det må skapes aksept for at alle har vært liten en gang. Vi må begynne i det små og jobbe oss oppover, argumenterte Gulli, og viste til selskapets forskningsplattform for bølgekraft i Norge og Europa.

– Ikke hover oss
Fred. Olsen tester ut ulike bølgekraftløsninger langs kysten av Norge i mindre skala, men prosjektdirektøren mener det er vanskelig for fornybare løsninger å få gjennomslagskraft, når subsidiene til petroleumsbasert energi er fem ganger så høy som til fornybar energi.

Likevel mener Gulli det ligger et enormt potensial i fornybarmarkedet.

– Det er den teknologiske utvinningen vi skal leve av i framtiden. For å lage nye løsninger, må vi produsere mer av det som ikke går bra. Og ikke hover når vi feiler, framholdt Gulli.

VERDENS FøRSTE: Morild 2 utenfor Lofoten er
verdens første flytende tidevannskraftverk.
(Illustrasjon: HYDRA TIDAL)

Nytt tidevannskraftverk
Denne uken deltok olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i åpningen av verdens første flytende tidevannskraftverk, Hydra Tidals Morild 2, i Lofoten.

Morild tidevannskraft er en flytende, fortøyd konstruksjon med fire undervannsturbiner, som kan utnytte energi fra både tidevann og havstrømmer. Kraftverket, som så vidt er synlig over havoverflaten, skal produsere strøm til 250 husstander.

– Dette er begynnelsen på noe stort. Kjempespennende, sa Riis-Johansen til Aftenposten.
Han deltok i markeringen som skal være starten på en planlagt, toårig prøveperiode for testing og verifisering av teknologien.

Nederlandsk flyter
Men Hydra Tidal er ikke alene om å lansere en tidevannsløsning. Det nederlandske rederiet Bluewater Energy Services BV henter sin fortjeneste fra FPSO-er og patentert fortøyningsdesign.

I framtiden ser imidlertid toppsjef Hugo J. Heerema for seg en tredje inntektskilde innen fornybar energi.

– Vi tar del i det fornybare markedet gjennom vårt datterselskap BlueTec, som utvikler løsninger innen tidevannskraft. Vi tilbyr flytere som fortøyes til havbunnen, hvor propeller og turbiner lager elektrisitet av havstrømmer og sender deretter elektrisiteten til land, forteller Heerema til Oilinfo.no.

Ikke i veien for skipstrafikk
BlueTec har mottatt subsidier både fra Holland og Europa for tidevannsdesignet, og selskapet er for tiden i gang med å teste ut systemet. Heerema har stor tro på flyterne.

– Tidevannskraft egner seg veldig godt i områder med skipstrafikk. I motsetning til vindkraft offshore, ligger ikke tidevannsinstallasjonene i veien for skip til havs fordi de ligger så nær land, og flyterne er også billige og enkle å vedlikeholde, argumenterer Heerema.

Bluewaters tidevannskraftselskap har som mål å bygge og operere tidevannsflytere, men selskapet er i gang med et arbeid der de samler en gruppe selskap, som kan ende opp som et fusjonert eierselskap.

– Målet er at den endelige gruppen skal investere i løsningen, bidra med kompetanse og delta i byggingen av testfasiliteter, forteller Heerema, som foreløpig ikke vil røpe navnet på de potensielle samarbeidspartnerne.

FPSO-SJEF: Hugo J. Heerema, toppsjef i
FPSO-rederiet Bluewater Energy Services, håper
datterselskapet får gjennombrudd med
tidevannsflytere. (Foto: ELISABETH FIVELAND)

– Ingen vei utenom olje
Han ser for seg mange lokasjoner i verden som er velegnet for tidevannskraft, men løsningen må først, på lik linje med flere andre fornybare energikilder, bli enda mer kostnadseffektiv.

Heerema tror for øvrig at fornybare energikilder vil vokse nøkternt og jevnt i det internasjonale markedet framover, men han tror fornybar energi, kun vil bidra som supplement.

– Hovedenergien vil forsynes av olje- og gassbransjen samt atomkraftbransjen i lang tid framover. Det finnes ingen vei utenom, men kanskje om fem eller ti år kan tidevannskraft være vårt tredje ben vi i Bluewater kan stå på, sier Heerema.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger