Publisert 4. februar 2000

Den norske petroleumsindustrien blir stadig mer internasjonal. Den fjerde KonKraft-rapporten slår fast at Kristiansandsregionen går i bresjen for internasjonalisering, og at samarbeid kan være nøkkelen til suksess.

KonKraft-rapportene gis ut av Oljeindustriens Landsforening (OLF), og ble i sin tid bestilt av Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Den siste rapporten i rekken, med tittelen Internasjonalisering, ser på åtte ulike klynger av bedrifter innenfor olje- og gassindustrien, og rapporten er oppløftende lesning. Internasjonaliseringen har ført til gode tider for de norske selskapene.

SøRLANDET NR. 1: Kristiansandsområdet har
lykkes internasjonalt, mener INTSOK-direktør
Gulbrand Wangen. (Foto: INTSOK)

Sørlandet fosser fram
– Dette er et resultat av stor etterspørsel i det globale markedet for produkter og tjenester, og norske selskaper har innenfor flere ulike segmenter klart å få en kraftig økning i sine markedsandeler. Sørlandet som region er en klar nummer én på internasjonal satsing, forteller administrerende direktør i INTSOK, Gulbrand Wangen, til Oilinfo Weekend.

Også i rapporten blir Sørlandet trukket fram som et område som stiller særlig sterkt internasjonalt. Regionen er verdensledende på boreutstyr, og har en global markedsandel på 90 prosent i det segmentet.

– Fremgangen på Sørlandet er det flere årsaker til. Først og fremst er det på grunn av hvordan markedet har utviklet seg de siste to årene; etterspørselen etter boreenheter rundt omkring i verden er veldig positiv. I tillegg er boreutstyr noe som har vært sentralt i petroleumsindustrien på Sørlandet lenge. I tillegg har akkurat vi en fordel av at vi er en del av et større, internasjonalt selskap, slik at vi kan dra nytte av et stort nettverk, forteller Eirik Bergsvik, administrerende direktør ved National Oilwell Varcos norske hovedkontor i Kristiansand.

Samarbeid og suksess
Et annet punkt rapporten trekker frem som er positivt ved flere av klyngene som er undersøkt, er at samhandling bidrar til bevegelse framover. I Kristiansand er dette formalisert gjennom NODE-prosjektet, et samarbeidsorgan for petroleumsbedrifter i regionen.

– En del av bedriftene som er med i prosjektet er knallharde konkurrenter til daglig, men samtidig er det en hel del felles utfordringer som vi kan samarbeide om, og som er til gode for industrien som helhet. For eksempel samarbeider vi om materialtyper, og i forbindelse med miljøregnskap. Vi har også fellesprosjekter i forhold til det å se framover og se hvordan fremtiden vil se ut for oss, forteller Bergsvik til Oilinfo Weekend.

– Sats på teknologi
Stavangerregionen gjør det derimot ikke så sterkt, hvis man ser på internasjonal satsing.

SKRYTER AV SøRLANDET: Men National Oilwell
Varco-sjef Eirik Bergsvik er opprinnelig fra Molde.
(Foto: (NATIONAL OILWELL VARCO)

– Det er viktig å huske at Stavangerklyngen er den største i omsetning og antall bedrifter. Rapporten ser på brønnteknologiklyngen i Stavanger, og de er ikke kommet like langt som for eksempel boreutstyrsklyngen på Sørlandet. Her er det snakk om forskjellige faser; Stavanger-regionen er i en begynnerfase når det gjelder dette, og brønnteknologiselskapene har også kjempestore internasjonale konkurrenter som Schlumberger å konkurrere mot, mens Sørlandsregionen har kommet lenger, forteller INTSOKs Wangen.

Han har ett godt råd til selskaper som skal satse utenlands.

– Det rapporten viser, er at de områdene hvor det er høyt teknologiinnhold, der gjør vi det godt. Segmentene med mindre teknologi i, der har vi mindre sjanse for å slå igjennom internasjonalt. Samtidig ser vi for eksempel at Møreklyngen gjør det veldig bra i forhold til skipsfart, et segment som tradisjonelt har hatt større behov for arbeidskraft enn teknologi. De gjør det bra internasjonalt på grunn av en kombinasjon av godt sjømannskap og satsing på teknologi. Dette viser at man kan få en posisjon internasjonalt innenfor driftssegmentet, som tradisjonelt ikke har vært så teknologitungt, ved å satse på mer teknologi, forteller han.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger