Publisert 8. november 2007

Indonesias produksjon av palmeolje for biodiesel bidrar til enorme CO2-utslipp, fastslår en ny rapport.

NTB

Indonesia satser offensivt på produksjon av palmeolje, som er en viktig råvare for produksjon av biodiesel. Både Norge og EU har klare målsettinger om å øke bruken av biodrivstoff for å redusere CO2-utslippene.

Dersom biodrivstoffet skal baseres på palmeolje fra Indonesia, vil denne klimasatsingen tvert om føre til at de globale CO2-utslippene øker, ifølge en ny rapport fra Greenpeace.

Torvmyrer
Satsingen på palmeolje fører til avskoging, samt til drenering og brenning av torvmyrer.

Torvmyrene binder store mengder karbon som frigjøres når myrene dreneres og det kommer luft til torvlagene. Utslippene fra torvmyrer gir ifølge rapporten årlige utslipp som tilsvarer 1,8 milliarder tonn CO2, over 30 ganger Norges samlede utslipp.

I tillegg kommer CO2-utslippene fra avskoging. Indonesia har nå verdens største CO2-utslipp forårsaket av avskoging, og havner dermed på tredjeplass i utslipp av menneskeskapte klimagasser, etter USA og Kina, hevder Greenpeace i rapporten.

Kraftig økning
Palmeoljeplantasjer i Indonesia dekker nå 6 millioner hektar. Regjeringen har planer om ytterligere 4 millioner hektar innen 2015 for å dekke økende etterspørsel etter biodrivstoff. Provinsregjeringer har planer om ytterligere 20 millioner hektar.

Indonesia er i år vertsland for FNs klimakonferanse, som holdes på ferieøya Bali i desember. Konferansen skal starte diskusjonene om en ny internasjonal klimaavtale som skal avløse Kyotoavtalen når den utløper i 2012. Spørsmålet om avskoging blir et viktig tema i diskusjonene.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger