Påskens advokatmat er servert

Publisert 8. april 2009

Nærings- og handelsdepartementet har engasjert to rådgivere for å gå gjennom de juridiske sidene ved transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Av: Torstein Schjølberg

De juridiske rådgiverne er advokatfirmaene Selmer og Simonsen, mens Pareto Securities skal granske de finansielle sidene ved transaksjonene.

Rådgiverne skal blant annet foreta en egen uavhengig juridisk gjennomgang av prosessen rundt transaksjonene, inkludert ivaretakelse av aksjonæravtalen.

Advokatfirmaet Selmer har bistått departementet siden slutten av forrige uke, og får forlenget sitt engasjement, opplyser nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Selmer bisto for øvrig også departementet i 2007 i forbindelse med utformingen av aksjonæravtalen (ekstern lenke) med Aker Holding.

– Alle er tjent med at vi får en snarlig gjennomgang. Derfor har vi bedt om at rådgiverne jobber raskt med saken. De er allerede i gang, sier Brustad.

Staten vil selv granske Aker-handelen

Det kom inn tilbud fra til sammen ti firmaer i anbudskonkurransen som departementet lyste ut mandag med frist til kl 1200 tirsdag. Rådgiverne ble ifølge Brustad valgt på bakgrunn av pris og kompetanse.

Statens granskning kommer i tillegg til den Aker Holding ASA har bedt Aker Solutions sette i gang. Det er styremedlem Berit Kjøll som skal ha hånd om gjennomgangen. Hun er ansett som statens representant i Aker Holding.

Ifølge Dagbladet skal Kjøll ha vært kjent med planene om å kjøpe Røkke-aksjer allerede i september fjor, mens Næringsdepartementet ble orientert 30 mars i år.

Ingen påskeferie for granskere

Bråket rundt Aker startet torsdag sist uke da ble det kjent av Røkke-eide Aker ASA solgte sine aksjeposter i fem datterselskaper til Aker Solutions. Der er staten tungt inne som eier etter at staten kjøpte seg inn i daværende Aker Kværner i 2007.

– Aker Solutions en søppeldunk

Mange mener selskapene ble solgt til overpris, og at Røkke i stor grad har forhandlet med seg selv . Selskapene som Røkke solgte seg ut av har et kapitalbehov på fem milliarder kroner.

Staten var ikke informert om transaksjonene før alt var overstått. Ifølge Dagens Næringsliv ble aksjonæravtalen som skal sikre staten innflytelse over Aker Solutions omgått ved at Aker-salget ble gjort til et datterselskap av Aker Solutions ASA og ikke direkte til Aker Solutions.

Aker Solutions-aksjen har falt kraftig i kjølvannet av handelen.

Aker Holding ble etablert i 2007 med eneste formål å eie Aker Solutions. Den største eieren – Røkkes Aker ASA – skal på det tidspunktet ha vært i ferd med å selge selskapet til utlandet.

Aker ASA sitter i dag på 60 prosent av aksjene i Aker Solutions. Staten kontrollerer 30 prosent, mens de siste 10 prosentene tilhører selskaper i Wallenberg-sfæren.

Aksjonæravtalen som regulerer statens eierskap i Aker Holding finner du her (ekstern lenke).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger