Publisert 23. november 2007

Alle de 154 personene om bord i cruiseskipet MV Explorer er evakuert etter at skipet kolliderte med en ukjent gjenstand og begynte å synke i Sørishavet utenfor Argentina fredag.

NTB

Kun kapteinen og førstestyrmannen er igjen om bord, melder BBC. En stor redningsoperasjon er i gang for å berge passasjerer og mannskap, og skip fra både den argentinske, den amerikanske og den britiske kystvakten deltar i redningsarbeidet.

Det er foreløpig ikke kjent hvilket rederi som eier skipet, men det seiler under liberisk flagg, og skal ha skandinaviske offiserer om bord.

Ifølge en talsmann for den britiske kystvakten har skipet kollidert med en ukjent gjenstand og fått en stor flenge i skroget. Kystvakten fikk den første nødmeldingen ved 6.30-tiden norsk tid.
– Skipet tar inn vann og har 25 graders slagside, opplyser Andy Catrell, talsmann for den britiske kystvakten, til BBC.

I livbåtene
– Vi har fått melding om at alle passasjerer og mannskapet, med unntak av kapteinen og førstestyrmannen, har gått fra borde og er i livbåtene, sier Catrell.

Skipet har havarert i Sørishavet sør for Argentina, like ved de sørlige Shetlandsøyene.
Redningsoperasjonen ledes fra den chilenske redningssentralen i Valparaiso. I tillegg til kystvaktskipene som er på stedet, er det norske hurtigruteskipet Nord-Norge i det samme farvannet og på vei til havaristen. Også cruiseskipet Antarctic Dreamer, som er en times vei unna, er på vei for å bistå i redningsarbeidet. Været i området er bra, melder BBC.

Skandinaviske offiserer
Cruisereiser til Antarktis blir stadig mer populært. Ifølge nettsidene til reiseselskapet Noble Caledonia, en turoperatør for cruisereiser i Antarktis og som bruker skipet, er MV Explorer et relativt lite skip.

– Det er lite nok til å kunne seile inn i små fjorder og bukter, likevel stort nok til å kunne tilby en komfortabel og sikker reise, heter det på nettsidene.

Ifølge nettsiden er de fleste av offiserene om bord på MV Explorer skandinaver, mens mannskapet er filippinsk.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger