Publisert 4. februar 2000

I januar vant ExxonMobil en rettssak om å fryse internasjonale verdier for tolv milliarder dollar i det statlige venezuelanske oljeselskapet PDVSA. Nå har høyesterett i London gjort om dommen.

Stridens kjerne er tungoljebeltet Orinoco i Venezuela, som president Hugo Chavez nasjonaliserte i mai 2007. ExxonMobil er ett av flere internasjonale selskaper som var tungt inne på eiersiden her. Verken ExxonMobil eller ConocoPhillips har kommet til enighet med myndighetene i landet om en passende kompensasjon.

I februar ble det klart at StatoilHydro, Total og Eni får til sammen vel 9,6 milliarder kroner som kompensasjon for eierandelene de mistet til det statlige selskapet PDVSA. Samme måned ble det kjent at ExxonMobil har fått en domstol i New York til å fryse internasjonale verdier for tolv milliarder dollar i selskapet. Blant annet dreier det seg om fire raffinerier PDVSA eier sammen med finske Neste Oil.

Avgjørelsen gjorde et allerede kjølig forhold enda kaldere, og PDVSA svarte med å kutte alle kommersielle bånd og eksport av olje til USAs nest største selskap. I slutten av februar ble det også klart at PDVSA ville utfordre den rettslige kjennelsen i en domstol i London. Nå har altså selskapet fått medhold, melder Upstreamonline.

ExxonMobil har rett til å anke kjennelsen, men advokatene til selskapet ville ikke kommentere om det var aktuelt eller ei etter at kjennelsen ble kjent. Heller ikke advokatene til PDVSA ønsket å uttale seg om saken. Venezuelas ambassadør i Storbritannia, Samuel Moncada, nøyde seg ifølge nettavisen med ett ord: «Excellento».

ExxonMobil har også vunnet saker i Nederland og Antillene som nå kan bli utfordret.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger