Publisert 11. desember 2006

215 pensjonister har gått til sak mot Statoil på grunn av en endring i pensjonsordningen i 2002. Den gjorde at selskapet ikke lenger forpliktet seg til å øke utbetalingene.

Av: Astri Sivertsen

Da Statoils pensjonskasse ble opprettet i 1990 forpliktet selskapet seg til å betale inn et årlig beløp som skulle dekke økningen i folketrygdens grunnbeløp. Det forteller Sven Gjessing, talsmann for pensjonistene.

I 2002 ble avtaleteksten endret fra «skal» til «kan», slik at selskapet dermed kunne unnlate å regulere pensjonene i takt med g-beløpet. Utbetalingene har heretter vært knyttet til overskuddet i pensjonskassen.

– I 2003 og 2004 fikk vi en underregulering på henholdsvis 3,8 prosent og nærmere én prosent. Hvis man har en tilleggspensjon på 150.000 kroner, kan dette bety 6000 kroner mindre utbetalt i året, sier Gjessing.

Han sier endringen ble gjort fordi Statoil etter børsnoteringen i 2001 «antakelig skulle gjøre seg lekker for aksjonærene», og at de ble foretatt uten at pensjonistene var informert.

– Så fort tidene endrer seg og avkastningen ikke er god nok, får vi mindre utbetalt. Har ikke Statoil råd til å ta vare på oss pensjonistene som har vært med på å bygge opp selskapet? spør Gjessing.

Informasjonssjef for personal og organisasjon i Statoil, Kirsten M. Myklebust, sier vedtektene til pensjonskassen inneholdt en klausul som ga adgang til endring, og at endringen er lovlig.

– Endringen ble foretatt ut fra et behov for styring, og det var en tilpasning til lov om foretakspensjon som ble iverksatt på den tiden, forteller hun.

Hun legger til at så vidt hun vet, er det ingen andre store selskaper som følger g-reguleringen som fastsettes av Stortinget, og at avtaleteksten i Statoils pensjonskasse er i samsvar med Kredittilsynets standard vedtekter.

Gjessing sier at pensjonistene oppfatter dette som et spørsmål om prinsipper.

– Dette er i hvert fall et intensjonsbrudd, og vi ser på dette som en uvennlig handling fra Statoils side. Vi synes Statoil oppfører seg på en uverdig måte.

Rettssaken er berammet til Stavanger Tingrett den 10. -13. januar 2007.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger